İhracat Nedir? Türleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?

İhracat Nedir? Türleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?
İhracat Nedir? Türleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?

İhracat Nedir? Türleri Nelerdir? Nasıl Yapılır? İhracat; uygun yasa ve yönetmeliklere uyumlu bir şekilde gümrükten başka ülkelere döviz karşılığında mevcut ürünün satılmasına denir.

İhracat Nedir?

İhracatın diğer adı dış satımdır. İhracat yapacak kişi veya kişiler gerekli birliklere üye olmalı. İhracat bir küresel rekabet ortamıdır. Bu sektörde gündemde kalmayı başarmalısınız. Sahip olduğunuz markanızın başarısını sürdürebilmelisiniz.

İhracat Nereye Yapılır?

İhracatçılar; tüketiciye, herhangi bir şirkete veya yurt dışında bulunan bir distribütöre satış yapar.

İhracat Yaparken Gerekli Koşullar

İhracat yaparken, yaşanabilecek risk ve yükümlülükler mevcuttur. Bu risk ve yükümlülükleri almak kolay bir iş değildir. İhracat yapacak kişi, birtakım zorluk ve risklerle karşılaştığı gibi birçok sorumluluğun altına elini koyuyor. İhracatta, ister tüketiciye ister işletmeye isterseniz de herhangi bir distribütöre, kime satış yaparsanız yapın bu zorluklarla karşılaşabiliyorsunuz.

İhracat yaparken gerekli koşullara uyum sağlamak gerekiyor, öncelikle hangi pazara girileceğini bilmek, müşteri potansiyelini yakalamak, ithalat yapacak ülkelerin kurallarına uymak, gümrük işlemlerinde çıkacak sorunları çözmek, vergilerle ilgili yaşanılacak problemlerin önüne geçebilmek, kur riskini yakından takip etmek, malların sevkiyatı yapılırken mallarını ve fikri mülkiyetini koruyabilmeniz gerekiyor.

Bu gibi risklerin önüne geçebilmek için öngörülü ve titiz bir çalışmayla yönetilmesi gerekmektedir.

İhracat Türleri Nelerdir?

İhracat yapılırken; gerekli izinler alınmalıdır. Firma yöneticileri, analizler yapılarak ihracat yapacağı ülkede en uygun pazara giriş yöntemi belirler.

İhracat türleri şunlardır;

  • Özellik Arz Etmeyen İhracat
  • Kayda Bağlı İhracatlar
  • Kredili İhracatlar
  • Konsinye İhracatlar
  • İthal Edilmiş Malların İhraçları
  • Serbest Bölgelere Yapılacak İhracatlar
  • Transit Ticaret ihraçları
  • Bağlı Muamele Yoluyla Yapılacak ihraçlar
  • Bedelsiz İhracat
  • Ticari Kiralama Yoluyla Yapılacak İhracatlar

Firmalar, uygulayacağı ihracat türüne göre gerekli hususlara dikkat etmeli, yaptığı sözleşmenin kurallarına sadık kalmalı ve ihracat yapacağı ülkenin kültürel ve coğrafi özelliklerini dahi araştırmalı böylelikle kendilerine yeterli güveni kazandırmalı.

İhracat İçin Gerekli Belgeler

İhracatçı, sözleşmeyi tamamladıktan sonra alacağı tutarı gösteren faturadan başlayarak, Bitki Sağlık Sertifikası, CMR, Çeki Listesi, Ekspertiz Raporu, EUR.1, Gümrük Beyannamesi, Konşimento, Manifesto15, Menşe şahadetnamesi, Proforma Fatura, Sağlık Sertifikası, Tır Karnesi gibi belgelerin eksiksiz doldurması ve ilgili yerlere onaylatması gerekiyor.

İhracat Nasıl Yapılır?

Teknolojinin ilerlemesi, sürekli değişen ekonomi, ülkeler arası yaşanan siyasi gerginlikler ve anlaşmazlıklar, ülkeler arası çok iyi ikili ilişkiler ve benzeri durumlar ihracatı olumlu veya olumsuz yönde etkileyecek unsurlardır. İhracat Nedir? Türleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?  İhracat yapacak firma, ürünlerini pazarlarken iç pazarların yanında dış ülkelerde bulunan pazarlara da ihracat yapması olabildiğince mümkündür.

İhracatçı firma, ürünlerinin öncelikle numunesini hazırlayıp sunacağı pazarlara ön bilgi vermeli ve iyi bir fiyat politikasıyla bu yola çıkmalıdır. Küresel rekabetten kazanarak çıkması gereken temelleri oluşturmalı, yeterli sermayeye sahip olmalıdır. Dış ülkeler ile görüşmelerini ” yüz yüze ” ilkesini temel alarak yapmalı. Yüz yüze yapacağı görüşmeler daha ikna edici olacaktır. İhracatçının; maliyet, kalite, teslimat ve müşteri değeri konularında çok iyi olması gerekiyor. Bu yeterliliğini görüşmeler esnasında ispat edebilmeli.

Ülkemizin ihracat konusunda iyi bir oyuncu olabilmesi için, gerekli alt yapının sağlanması gerekli.

Üretim kaynaklarını en etkin biçimde sağlamalı ve en iyi şekilde bunu pazarlaması gerekiyor. İhracat Nedir? Türleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?  Karşısında güçlü olan diğer ülkelere karşı mallarını ve etkin ticaret zekâsını kullanarak bu rekabetten rakiplerini yenerek başarısını göstermeli ve uzun dönem başarısını devam ettirmeli.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!