Güvenlik Şirketi Kurmak
Güvenlik Şirketi Kurmak

Dolar neden yükseliyor sorusu internette en çok araştırılan konulan başında gelmektedir. Ayrıca bir çok insan Türkiye’ de dolar neden yükseliyor sorusu ile ilgili bir çok araştırma yapmaktadır. Bizde sizlere bu yazımızda dolar/TL dengesi ve dolar neden yükseliyor ile ilgili detaylı bir rehber hazırladık. Bu rehber yazımızdan sonra doları daha iyi tanıyacak ve yöne doğru gideceğini net olarak görebileceksiniz.

Dolar Neden Yükseliyor?

Dolar neden yükseliyor 2021 yılı itibariyle sert başlayan dolar atağı 2021 son çeyreğinde inanılmaz bir hız kazanarak yükselmektedir. Bu yükselişte beraberinde bir çok sorunuda beraberinde getirmektedir. İşte sizlere dolar haberleri ile ilgili bilgiler dışındaki dolar/TL dengesindeki gerçekler.

Türkiye’ de Dolar Neden Yükseliyor?

Türkiye’ de dolar neden yükseliyor sorusu özellikle Türkiye’ de yaşayan Türk vatandaşları tarafından sıkça merak edilen bir konudur. Her ne kadar Türk vatandaşı dolar/TL dengesini fark etmeden dolar artmış olsada doların Türk vatandaşları için çok önemli bir konu olduğunu belirtmek isterim. Çünkü Türkiye genel olarak dışa bağımlı bir ülke konumuna geldiği için artık dolar/TL dengesinin bozulması son derece doğaldır. Türkiye kendi kendine yetebilen bir ülke özelliği kaybetmesinden hemen sonra dolar neden yükseliyor soruları sorulmaya başlandı.

Ancak bu yükseliş yeni olmadığı gibi sinyalleri 2013 yılından itibaren verilmişti. Asında çok daha eskiye dayanan bu yanlış ekonomi politikalarının sonucu olan bu tutumun etkileri şimdilerde ortaya çıkmaktadır. Çünkü Türkiye eskiden kendi kendine yetebilen bir ülke olmasının en büyük nedeni bir çok alanda üretim yapabiliyor olmasıydı. Ancak Türkiye’ de neden dolar yükseliyor diye sormaya başlamadan hemen önce bu üretimlerin bir çoğu durmuştu. Gerek yanlış özelleştirme politikası gerek beton ekonomisinin sonucunda Türkiye kaçınılmaz sona sürüklenerek dolar/TL dengesi bozulmuş oldu.

Dolar/TL Karşısında Dahada Yükselir mi?

Dolar neden yükseliyor sorusunun cevabını bir önceki başlıkta aldığımızda göre dolar/TL karşısında değer kazanması tesadüf olmayacaktır. Çünkü TL sadece dolar karşısında değil bir çok ülkenin para birimi karşısında değer kaybetmektedir. Hatta Angora gibi dünya ekonomisinde pek yeri olmayan ülkenin para birimi dahi TL karşısında son 3 ayda % 30’ dan fazla değer kazanmıştır. Buradan da anlaşılacağı üzere Türkiye’ de neden dolar yükseliyor sorusu son derece yanlış bir soru olup Türkiye’ de neden TL değer kaybediyor sorusunu sormak daha doğru olacaktır.

Üretimin olmadığı, üretilmeyen ve halkına kendi ürünlerini sunamayan bir ülkenin para biriminin değer kaybetmesi gayet normaldir. Ekonomi dilinde buna üretimin gücü denmektir.

Çiftçiler üretim yapamamakta yaptığında ise borçlu çıktığından bugün Çukurova, amik ovası gibi bir çok tarım ovalarımızda tarım zora girmiştir. Bazı toprakların hiç ekilmediği ve boş bırakıldığını dahi görebilirsiniz. Bunun en büyük nedeni; çiftçi üretim yaparken kullandığı gübre, tohum, ilaç ve sulama gibi sorunların ciddi boyutlara ulaşmasıdır.

Öyleki Türkiye Cumhuriyeti daha ilk yıllarında Dolar/TL karşısında değer kazanmasın diye ve çiftçilerimiz daha ucuza ürün üretebilsin diye gübre sanayi A.Ş kurulmuştu. Bu şirket Türkiye tarımının gübre ihtiyacını büyük oranda karşılamaktaydı. Ancak bu şirket yok pahasına yanlış ellere ve yabancılara satıldığı için artık çiftçiye ucuz gübre üretimi durmuş oldu. Bir çok alanda bunun örneklerini görebilirsiniz. Tüm bu nedenler dikkate alındığında Dolar/TL karşısında değer kazanmaya devam etmesi içten dahi değil.

Dolar Neden Yükselir

Beton ekonomisine dayalı bir ekonomide faiz her daim düşük olmak zorundadır. Aksi bir durumda beton ekonomisi çöker ve işlemez hale gelir. Ancak kendi üretimini yapamayan bir ülkede de dolar/ TL karşısında devam ederken doları baskılamak için faiz yükseltimi zorunlu hale gelir. Bu durumda ya beton ekonomisini çökertilmeli ya da dolar kuru durdurulmalı arasında bir seçim yapılmalıdır.

Türkiye’ de dolar neden yükseliyor sorusu da tam bu nedenle sorulmaya başlanacaktır. Ülke yönetimi beton ekonomisinin çöküşünü değil dolar/TL karşısında değer kazanmasını tercih etti. Bunun sonucunda da dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye’ de son tüketici yani halka ulaşan ürünlerde doların artması nedeniyle fiyatlar artmaya başlamıştır. İşte bu durumdan dolayı halk zamları yaşamak zorunda kalmıştır. Dolar neden yükseliyor sorusu bence tüm bu açıklamalara bakıldığına net olarak anlaşılmıştır.

Dolar Haberleri

Dolar haberleri aslında tarafsız bir şekilde verilmediği ortadadır. Dolar/ TL karşısında değer kazanması hem zamları hem de hayat pahalılığını birlikte getirecektir. Buğday’ ı dahi yurt dışından ithal etmek zorunda kalan Türkiye, bu üretim eksikliği yüzünden simit, ekmek vs gibi bir çok unlu mamullerin 2021 yılında zamlarına şahit olmuştur.

Dolar neden yükseliyor sorusunun cevabını Dolar haberleri aracılığı öğrenmeye kalkarsanız sadece yanlış yönelimlere kapılırsınız. Dolar/ TL karşısında değer kazanırken aynı zamanda Türkiye’ de neden dolar yükseliyor diye soran yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları farkı net olarak görebilmektedirler.

Bu yüzendir ki dolar neden yükseliyor 2021 yılının son çeyreğinde de soranlara verilecek tek söz, üretmeyen ülkenin parasının değer kaybettiği olacağıdır.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!