Kitabın Ana Hatları Reşat Nuri Gültekin tarafından 1930 yılında kaleme alınmış bir Yeni Türk Edebiyatı eseridir. Roman Cumhuriyet’in ilanından önce batılı bir yaşam sürme heveslisi olan ailenin, Yaprak Dökümü Kitap İncelemesi İstanbul’da girdikleri batılı gibi yaşama yolunda başına gelenleri ve ailenin hazin sonunu anlatır. Kitabın yazarı Reşat Nuri Gültekin eserlerinde genel olarak dönemim zevk anlayışını ve batılılaşma merakıyla yaşam tarzında değişikliğe giden İstanbullu bireyin sürüklendiği çıkmazı işlemiştir.

Yaprak Dökümü Kitap İncelemesi

Yaprak Dökümü kavramı bir isim sembolizmi olarak kullanılıp romanın adı olmuştur. Güntekin romanda dağılan aileyi sonbaharda rüzgarla sağa sola savrulan kuru yapraklara benzetmiştir. Bunun sebebi de Batılılaşmak uğruna köklerinden ayrılan ailenin bir ağaç gibi kurumasıdır.

Aile fertleri bulundukları toplamın yaşam tarzına uyum sağlayamayıp batılı kültür ile gelenekler arasında bocalamıştır. Yaprak Dökümü Kitap İncelemesi Bu durum romanda o dönemim moda konusu olarak öne çıkan kuşak çatışmasını olayını çok güzel ortaya koymuştur.

Romanın Ana Karakterleri  Ailenin babası olan Ali Rıza Bey eski bir memurdur. Düşüncesi, inancı ve yaşama bakışı ile geleneklere bağlı bir bireydir. Yaprak Dökümü adlı eserde de geleneksel insanı temsil eder. Tek amacı çocuklarına iyi bir eğitim sunmak ve sağlam temellerle yetiştirmek olan baba çocuklarının batı rüzgarına kapılması ile onlarla karşı karşıya gelir. Ortaya çıkan kuşak çatışmasında gelenekçi tarafın temsilcisi olur. Roman üzerinde bu bağlamda yapılacak bir inceleme daha doğru olacaktır.

Ali Rıza Bey’in hanımı ve ailenin annesi olan Hayriye Hanım ilk başlarda kocasına sadık ve yumuşak başlı bir kadınken olayların devamında gelişen yaşam şartları ve çocuklarını kıramaması sebebiyle kocasına tam destek olamaz ve ailenin başına gelenleri engellemekte pasif kalır. Yaprak Dökümü Kitap İncelemesi Kızlarına güzel bir yaşam kurmanın yolunu rahat bırakmak olarak düşünen Hayriye Hanım zamanla yanıldığını anlayacaktır. Romanda karı koca arasındaki bu uyumsuzluk geleneklerdeki ata erkil yapının zayıflamasını eleştirir.

Ailenin bir erkek, dört kız çocuğu vardır. Oğullarının adı Şevket, kızları ise Fikret, Leyla, Necla ve Ayşe’dir. Şevket Ali Rıza Bey’in özenle yetiştirdiği saygılı ve ahlaklı bir gençtir. En büyük kızı olan Fikret olgun bir karakter sahip, zeki ve anaç bir yapıdadır. Adeta evin ikinci annesidir. Ortanca kızlar Leyla ve Necla batılı yaşama içten içe duydukları özenti nedeniyle modaya, gezmeye ve eğlenceye düşkünüdür. Ailenin en küçüğü olan Ayşe ise babasına çok düşkündür ve olaylarda hiç suçu olmasa da en çok etkilenenlerden biri olmuştur.

 Eserin Dil ve Üslup Özellikleri

Eserin bu kadar sevilmesinde temel etkenlerden biri de dil yapısıdır. Güntekin eserinde her kesimin anlayabileceği yalın bir dil kullanmıştır. Gereksiz sözcüklerden kaçınarak eserin akıcılığını sağlamıştır. Okuyucu ilk sayfadan itibaren kurgunun içine rahatlıkla dahil olabilir. Eser realist beri anlayışla yazıldığından hikayedeki karakterler toplumdan kişilerdir.

Yaprak Dökümü Kitap Konu ve Ana Fikir

Roman dönemin sosyolojik sorunlarının başında gelen yanlış batılılaşma hayranlığı, ahlaki düşkünlük, yeni toplamsal yapıya karşı direnç gösterememek ve geleneksel köklerinden koparak özünü ve değerlerini yitirmeyi ve bunun ortaya çıkardığı kuşak çatışması sorununu realist bir biçimde işlemiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!