Bebeğin Diş Sağlığı İçin Ne Yapılabilir Bebekler, diş çıkarmadan anneler bebeklerin ağız sağlığı ile ilgilenmezler. Diş olmadığı için bu konu ileriki dönemlere ertelenir. Oysa bilinenin aksine diş sağlığı çocuğun doğduğu andan itibaren başlamaktadır. Diş hekimleri annelerin bebek ağız sağlığı konusunda her zaman özenli olmalarını öneriyor. Bebeğin diş sağlığını korumak için annelere görevler düşmektedir.
Bebeğin Diş Sağlığı İçin Ne Yapılabilir
Doktor Muayenesi
Öncelikli konu, doktor muayenesidir. Bebek doğduğu günden itibaren doktor muayenesi götürülmeli ve diş sağlığı muayenesinden geçirilmelidir. Doktor muayenesi düzenli bir şekilde gerçekleşmelidir. Doktor muayenesi diş sağlığını korurken olası diş problemlerinin de erken tedavisi mümkün olur. Bunun yanı sıra, diş eti hastalıklarına karşı da muayene oldukça önemlidir. Diş eti sağlığı korunur ve diş eti hastalıklarına karşı gereken önlemler alınır.
Emzik Kullanımı
Emzik kullanımı, her bebek için geçerli olmakla beraber bebekliğin ilk yıllarında bebeğin gelişimini destekler. Bebeklik döneminin önemli bir parçasını oluşturur. Bazı bebeklerde katı mamaya geçilmesine karşın emzik kullanımı devam eder. Bu noktada, emzik seçimine de dikkat edilmesi gerekir. Söz gelimi; kenarları delikli olan, esnek ve toksin içermeyen maddelerden üretilmiş emzikler tercih edilmelidir. Alınan emziğin, yırtık, ezilmiş ya da çizik olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Bebekliğin ilk dönemlerinde emzik kullanımının ağız sağlığına bir zararı yoktur. Ancak, emzik kullanımın belli bir dönemi kapsamalıdır. Belli bir süreden sonra emzik kullanımı ağız sağlığını tehdit eder. Bu nedenle, bebeğin süt dişler döküldüğünde artık emzik kullanımının da sona ermesi gerekir. Bu dönem itibari ile emzik kullanmak bebeğin diş sağlığına zarar verir.
Bebeğin Ağız Temizliğini Yapmak
Gün içinde bebek beslenme halindedir. Birçok gıda ve besin tüketir. Bebeğin beslenme sonrasında annenin bebeğin ağzının temizliğini yapması son derece önemlidir. Anne, gün içinde iki kez ıslak bez ile bebeğin diş etlerini temizlemelidir. Yumuşak, temiz bir bezle yavaş hareketler ve dikkat ile silinmelidir.
Diş Fırçalama
Diş fırçalama, diş sağlığının en önemli parçasıdır. Diş fırçalama, dişler çıktıktan sonra başlar. Azı dişlerin çıkış dönemine kadar ılık su ile ya da gazlı bezlerle yapılabilir. Azı dişler çıktıktan sonra kesinlikle fırça kullanılması gerekmektedir.