Araç Nasıl Kaldırılır
Araç Nasıl Kaldırılır

Araç Sürüş Hazırlıkları Araba kullanmak ve ilk kez arabayı hareket ettirmek çok zevkli olduğu kadar heyecanlıdır. Aracı kaldırabilmek için bazı kullanım kurallarını da bilmek gerekir. Aracın dış kontrolleri yapılır. Aynalar, sinyaller, koltuk, emniyet kemeri ayarlanır. Vites boşta alınır. Sol ayak debriyaj pedalına, sağ ayak frene basılı tutulur. Her iki ayak debriyaj ve frene basılı iken kontak çalıştırılır.

İlk kontakta aracın gösterge ışıkları ve aydınlatmalar yanacak, İkinci çevirmede araç çalışacaktır. Tüm aşamalar sırasında el freni çekili olmalıdır. Araba çalıştıktan sonra birinci vitese atılır, el freni indirilir ve hafif gaz vererek araç kaldırılır. Gaz yavaş, yavaş verilirken, hıza göre vites artırılmaya devam edilir.

 Manuel Vitesli Araçlar Nasıl Kaldırılır?

Öncelikle kavrama ve kavrama noktasını bilmek gereklidir. Kavrama debriyajın araba kaldırılırken bırakılması gereken noktasıdır. El feri indirildikten sonra debriyaj ve fren yavaş, yavaş bırakılır. Vites birinci vitese alınır. Kesinlikle ayak debriyajdan tam kaldırılmaz. Araç belli bir hareket ivmesi kazanınca debriyaj serbest bırakılır. Araç kaldırma esnasında birden gaza yüklenmek aracı boğar, bir süre araç çalışmaz.

 Otomatik Vitesli Araçlar Nasıl Kaldırılır?

Otomatik vitesli araçlarda aracı kaldırmak daha kolaydır. Bu tip araçları kullananlar manuel araç sahiplerine göre daha avantajlıdır. Otomatik araçlarda debriyaj sistemi olmadığı için kavrama noktası gibi zorlayıcı sürüş öğretileri de olmaktadır. Aracı çalıştırmadan önce vites boşa alınır ve boşta olup olmadığı kontrol edilir. Bu uygulama aracı korumak içindir. Kontak çevrilir araç ileri vitese alınır. Vites bölümünde drive konuma gelir. Araç artık çalıştırmaya hazırdır. El frenini indirilir, ayak frenden çekilir hafif, hafif gaza verilmeye başlanır. Araç harekete devam ederek verilen gaz oranında vites atlayarak ilerleyecektir.

 Rampada Araç Nasıl Kaldırılır?

Yokuş veya rampada aracı kaldırmak için, ayaklar debriyaj ve frende iken vites birinci vitese alınır. Bu işlem sırasında el freni çekili olmalıdır. Debriyaj kavrama noktasına getirilir, el freni indirilir hızlıca ayak frenden çekilir ve gaz verilerek yokuş çıkılır. Yokuş çok dik ve rampa çok yüksek ise gaza daha fazla yüklenmek gerekebilir. Manuel vitesli araçlarda kavrama çok önemlidir. Kavrama tekniği sayesinde araç arkaya kaçmaz ve ileri hamle yapar. Araç Nasıl Kaldırılır Dizel araçların kavraması ile benzinli araçların kavraması birbirinden farklıdır. Dizel araçlar düşük devirde kavrama yaparlarken, benzinli araçlar ise daha yüksek devirlerde kavrama yapmaktadırlar. Benzinli aracı kaldırmak, yokuşta ve rampada daha kolay olmaktadır. Manuel vitesli aracı rampada kaldırmak, otomatik vitesli araç kaldırmaktan daha zordur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!