Maddeler Halinde Enerji Kimlik Belgesi
Maddeler Halinde Enerji Kimlik Belgesi

Maddeler Halinde Enerji Kimlik Belgesi Binaların enerji seviyesini görmek istiyorsanız, enerji kimlik belgesine bakmalısınız. Binaların enerji durumunu havalandırması, aydınlatması, ısıtması, soğutması ve sıcak su hazırlaması noktasında merak edilen bütün bilgiler dikkate alınır.

Binaların enerjilerini ne kadar verimli kullanıldıkları belirli aralıklar ölçülmektedir. Ölçülen değerler ise, bir rapor halinde hazırlanarak, belge veya da kimlik haline getirilir. Bu kimlik ise belirli sınıflara ayrılmaktadır. Eğer binada arızalı ve giderilmesi gereken sıkıntılar varsa, hemen müdahale edilmesi beklenir. Bu noktada binaların en verimli binadan en verimsiz binaya göre sıralaması yapılır.

En verimli binalar A enerji sınıfından başlarken, en verimsiz bina ise G sınıfı olarak tanımlanır. Eğer binalar 2011 yılından sonra yapıldıysa yeni bina grubuna girdiği için en az C sınıfı enerji seviyesine sahip olması gerekir. C sınıfı enerji seviyesi çok kötü bir enerji sınıfı değildir. Olması gerekenin en alt sınırı olarak bilinmektedir. Ancak bina 2011 yılından sonra yapıldıysa enerji seviyesi sınırlamasında bir sınırlama bulunmamaktadır. Ancak en azından bir enerji kimlik belgesinin olması gerekmektedir.

Enerji Kimlik Belgesinin Zorunluluğu

Enerji kimlik belgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından zorunlu bir hale getirildi. Bu zorunluluk aslında karşımıza ilk olarak 2 Mayıs 2017 de çıktı. Ancak bu zorunluluk 1 Ocak 2020 tarihine ertelendi. Bunu da “binalar enerji Performansı Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” sağladı.

Bu yönetmeliğe göre, binaların enerji kimlik belgesine sahip olması gerekmektedir. Binaların alımında, satımında ya da kiralanmasında bu belgeye bakılacaktır. Buna göre bina tanımlarını şu şekilde belirtebiliriz:

Yeni Bina: 1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalara denilmektedir.

Mevcut Bina: 1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı alan binalara denilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!