Dekorasyon Nerelere Uygulanır

Dekorasyon Nerelere Uygulanır
Dekorasyon Nerelere Uygulanır

Dekorasyon ve Mekan İlişkisi Dekorasyon, açık, kapalı veya yarı açık mekanların yeniden kurgulanıp kendi içinde uyumsuzluklar barındırmamasını dikkat edilerek yapılan bir yenileme çalışmasıdır. Kapalı mekanlar; konut, okul, otel, ofis, hastane, kafe, restoran gibi yaşam alanları, açık mekanlar; Dekorasyon Nerelere Uygulanır bahçe, teras, balkon, park, açık konser salonları gibi alanlar ve yarı açık mekanlar ise en az bir yüzeyi açık olan kapalı mekanlardan oluşur. Yarı açık mekanlara en güzel örneklerden biri parklarda karşılaştığımız büfelerdir.

Dekorasyon Nerelere Uygulanır

Yaşanabilir bir mekan kurgulanmasında, o mekanı kullanacak canlılar ve durumları göz önüne alınmalıdır. Bu başarıyla gerçekleştirildiği zaman, dekorasyon her alanda yapılabilmektedir.

Dekorasyonun Sırası

Dekorasyonu yapılacak mekanların öncelikli olarak kullanıcı profilleri ve araştırmaları yapılır. Kullanıcı profillerinde mekanı kullanacak bireylerin yaş, cinsiyet, sağlık durumu, mekanı kullanış amacı gibi bilgileri not edilir.

Bu nokta çok önemlidir çünkü astım hastası bir bireyin kullanacağı mekana halıflex gibi toz tutucu zemin malzemeleri kullanılamaz. Aksine parke, seramik gibi hatta mümkünse kendisini temizleyebilen yeni teknoloji ürünü nano malzemeler tercih edilmelidir.

Dekorasyon neden önemlidir

Araştırma aşamasında mekanın çalışma alanı (ofis, şirket vb.), eğitim alanı (okul, kütüphane vb.), kamusal alan (belediye binası, müze vb.) veya bireysel alan (konut gibi) sınıflarından hangisine girdiği tespit edilir. Belirlenen sınıf üzerinde ergonomik araştırmalar yapılır. Örneğin bir konut ergonomisinde mutfak için üst dolaplara uzanabilmeyi gerektirecek minimum ölçü ile bir kütüphane ergonomisinde belirlenen üst raf ölçü sınırı farklıdır.

Kullanıcı profilleri burada da devreye girmektedir. Eğer bireylerden bir veya birkaçı engelli ise engelli ergonomisine uygun çalışmalar yapılacaktır. Örneğin; engelli bir bireye uygun bir mutfak dekorasyonu, mutfak tezgahının standart yüksekliğinden daha az yükseklik gerektirmektedir.

Bu iki aşamadan sonra dekorasyonun plan ve tasarım eskizlerine geçilebilir. Araştırma aşaması başarı ile tamamlandığı zaman her türlü yaşam alanına dekorasyon yapılabilmektedir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!