AB, Kripto Paraların Düzenleyici Çerçevesini Alacak

AB, Kripto Paraların Düzenleyici Çerçevesini Alacak
AB, Kripto Paraların Düzenleyici Çerçevesini Alacak

AB, Kripto Paraların Düzenleyici Çerçevesini Alacak Avrupa Birliği’nin MİCA şeklinde nitelendirilen ve ‘Kripto Varlıklarda Piyasalar’ yasa tasarısında tartışmalara konu olan ve geçtiğimiz günlerde kaldırılan bir madde, tekrardan tasarıya girdi.

Daha önceki maddenin tıpatıp aynısı olmasa da Bitcoin kripto para birimi gibi Proof-Of-Work (POW) sistemi ile faaliyet gösteren kripto paraların engellenmesinin önünü açacağı belirtiliyor.

Taslağın bu şekli ile komisyondan geçmesi halinde, asgari çevresel devam edilebilirlik kriterlerini karşılayan kripto para birimlerinin ihracı başta olmak üzere satışı ya da ilamı, satımı yasaklanacak. Ek bir şekilde maddede POW çalışma sisteminin küçük ölçekte faaliyet gösterildiği durumlarda bu kriterlere uyum sağlamanın gerekli olmayacağı ifade ediliyor. Asgari çevresel devam edilebilirlik kriterleri ve küçük ölçekten kastın tam olarak ne olduğu ise henüz netlik kazanmış değil.

AB, Finansal Egemenliği İpotek Altına Almaya Mı Çalışıyor?

Tartışmalara konu olan bu maddeye açık ve net bir şekilde karşı çıkan Fransız milletvekili Pierre Person, Twitter hesabından yapmış olduğu açıklamada yasal çalışmanın, mevcut durumu ile Avrupa’da kipto paraların geleceğini kesin bir şekilde mahkum ettiğini ve Avrupa Parlamentosu’nun ise Bitcoin kripto para birimi başta olmak üzere Ethereum kripto para birimi gibi varlıkları yasaklayıp NFT ile DeFi’nin çalışmalarını sürdürmesinin karışık bir şekle dönüştürecek finansal egemenliği ipotek altına almaya çalıştığını söyledi.

MİCA’nın bilimsel bağımsızlık ilkesinden çok önemli bir kopuş yaşadığını dile getiren Fransız milletvekili, söz konusu bu çalışmanın POW protokollerine dayanmakta olan kripto varlıkların işlem görmesini ya da ihracatını kısıtlamasını ifade etti. Fransız vekil, bunun Bitcoin ile Ethereum kripto para birimlerini Avrupa’dan dışlayan çok yıkıcı bir düzenleme olduğunu ifade etti.

Pazartesi İlk Oylama Yapılacak ve İki Alternatif Madde Var

MİCA, pazartesi günü Avrupa parlamentosu komitesinde oylamaya sunulacak. Bununla beraber yürürlüğe girmesi açısından Avrupa komisyonunun içerisinde yer aldığı kurum ve kuruluşların olaylarından geçmek zorunda. Dolayısıyla bu tasarının kanun hali alması açısından önünde daha uzunca bir yol var ve pazartesi günü yapılacak oylamada geçse dahi değiştirme şansı hala saklı kalacak.

Söz konusu tasarıda konuya yönelik iki alternatif madde var. Birincisi yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi asgari çevresel devam edilebilirlik kriterleri ararken, diğeri ise 1 yasak ön görmüyor. 2 alternatiften sadece biri geçecek ancak çoğunluk desteği alacak maddenin yasaklayıcı bir dile sahip bir versiyon olduğu görüşü şimdilik daha çok ağır basıyor.

Ledger: Avrupa İçin Ciddi Sonuçlar Doğurur

Diğer taraftan Fransız merkezli kripto para donanım cüzdanı üreticisi Ledger, düzenleme ile alakalı bir açıklama yayınladı ve politikacılara kuruluşların ihtiyaçlarına en uygun teknolojiyi seçmekte kesinlikle özgür olmaları gerektiği ile ilgili çağrıda bulundu.

Bitcoin Madenciliği, Avrupa’da Ne Kadar Enerji Tüketiyor?

Konu ile alakalı araştırma geliştirme çalışmalarına göre Avrupa’da Bitcoin madenciliği çalışmalarının yaktığı enerji miktarı, birlik sınırlarında üretimi gerçekleştirilen yıllık enerjinin yüzde 0.198’ine karşılık gelmektedir. Avrupa Birliği’nde her sene 15483 TWH enerji üretimi gerçekleştirilirken birlik sınırında Bitcoin madencilik faaliyetleri ise 30 TWH enerji tüketiyor.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!