Hayvanlarda Üreme Süreçleri Nelerdir?

Hayvanlarda Üreme Süreçleri Nelerdir?
Hayvanlarda Üreme Süreçleri Nelerdir?

Hayvanlarda Üreme Süreçleri Nelerdir? Her canlı doğar, yaşar ve ölür. Canlıların soylarını devam ettirebilmek için kendilerine benzer canlılar meydana getirmelerine üreme denir. Canlılar eşeyli ve eşeysiz olmak üzere iki şekilde üreme gerçekleştirir. Yaşam döngüsü üreme sayesinde meydana gelir. Üreme ekolojik dengenin korunması ve gelişmesi için çok önemlidir.

Eşeysiz Üreme Nedir?

Erkek üreme organı sperm ve dişi üreme organı yumurtanın birleşmesi olmadan gerçekleşen üremedir. Yeni canlının genlerinin tümü tek bir canlıdan gelir. Çoğu durumda, eşeysiz üreme tümüyle hücrelerin bölünmesiyle ortaya çıkar.

Eşeyli Üreme Nedir?

Erkek üreme hücresi sperm ile dişi üreme hücresi yumurtanın birleşmesi sonucu gerçekleşir. Döllenmiş yumurtaya zigot denir. Hayvanlarda Üreme Süreçleri Nelerdir? Zigotun zamanla gelişmesiyle embriyo oluşur. Embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişmesi için beslenmesi ve korunması gerekir.

Hayvanlarda Üreme Süreçleri

Hayvanlarda üreme, erkek üreme hücresi sperm ile dişi üreme hücresi yumurtanın birleşmesi sonucu gerçekleşen eşeyli üreme ile olur. Bu birleşime döllenme denir. Döllenme hayvanlarda iç döllenme ve dış döllenme olmak üzere iki şekilde gerçekleşir.

İç Döllenme

Erkek üreme hücresi spermin dişi üreme hücresi yumurta ile birleşimini canlının vücudunda gerçekleştirmesine iç döllenme denir. İç döllenme ile meydana gelen canlılar doğum sonucu dünyaya gelirler.

Bunlara;

  • At
  • Eşek
  • Kedi
  • Köpek
  • İnek
  • Aslan
  • Koyun
  • Fil

Gibi hayvanlar örnek gösterilebilir. Doğum yapan canlılarda yavru bakımı görülmektedir. Dişiler, yavrularını süt ile beslerler. İç döllenmede erkek çok sayıda üreme hücresi oluştururken, dişi az sayıda üreme hücresi meydana getirir. Kuşlar, sürüngenler ve karada yaşayan memeliler bu şekilde üreme gerçekleştirir. Bazı hayvanlar anne karnında gelişimini tamamlayıp doğum ile dünyaya gelirken bazıları yumurta ile üreme gerçekleştirir. Örneğin; kuş, yılan, kertenkele, timsah gibi hayvanlar yumurta ile ürer.

Dış Döllenme

Erkek üreme hücresi sperm ile dişi üreme hücresi yumurtanın canlı vücudu dışında birleşmesine dış döllenme denir. Hayvanlarda Üreme Süreçleri Nelerdir? Dış döllenme ile üreyen canlılar, üreme şanslarını arttırabilmek için aynı anda farklı yerlere çok sayıda yumurta ve sperm bırakır. Dış döllenme balık, kurbağa ve suda yaşayan omurgasızlarda görülür.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!