Hapis Cezası Alan Kadınların Durumları

Hapis Cezası Alan Kadınların Durumları
Hapis Cezası Alan Kadınların Durumları

Hapis Cezası Alan Kadınların Durumları Hapis cezası alan kadınlar da tıpkı erkek tutuklu ya da hükümlülerle aynı şartlarda infaz olunurlar. Kadınlar kendilerine ayrılmış kadın koğuşları denilen özel bölümlerde sadece kadınlarla birlikte infaz sürelerini tamamlarlar. Kadınların toplum içindeki rolleri ve sorumlulukları düşünülecek olursa hapis cezası alan evli kadınlar daha büyük zorluklarla karşılaşırlar. Özellikle aile bütünlüğü açısından kadının cezaevine girmesi çoğunlukla kötü sonuçları beraberinde getirmektedir.

Hapis Cezası Alan Kadınların Durumları

Çocuğu Olan Kadın Mahkumlar

Kadınlar için bazı noktalar daha ağırdır. Örneğin hapis cezası alan bir kadının küçük çocuğu varsa o da annesiyle birlikte cezaevi ortamında büyümek durumunda kalır. Bu durum bile anneliğin ne denli ağır bir iş olduğunu gözler önüne sermektedir. Kimi zaman çocuğuna dışarıda bakacak birileri olsa dahi can güvenliği sebebi ile cezaevinde kalması gerekebilir.

Bunun dışında emzirme çağında olan ya da okul çağına gelmemiş çocuklar anne ile cezaevi şartlarında yaşamak zorunda kalırlar. Yapılan bir araştırmaya göre 600 çocuk annesi ile cezaevinde yaşamaktadır. Bu durum​​ çocukların sosyal imkanlarını kısıtlayarak daha elverişsiz bir ortamda yetişmelerine yol açmaktadır. Ayrıca ceza almış kadınlar daha büyük yaşlardaki çocukları varsa onlarla da ilgilenemeyeceği için daha da zor durumlara düşmektedir.

​​​Hapis Cezası Alan Hamile Kadınlar

Cezası kesinleşen kadın hükümlü eğer hamile olduğunu belirten doktor raporunu mahkemeye ibraz ederse, verilen hapis cezası çok uzun yıllar dahi olsa ertelenir. Bu süreçte hapse girmeyip tutuksuz yargılama ya da denetimli serbestlik yöntemleri uygulamaya alınabilir. Ayrıca doğum yapmış ve üzerinden henüz altı ay geçmemiş kadınlar hakkındaki hapis cezasının infazının geri bırakılması mümkündür.

Cezaevi Şartları

Hapis cezasına çarptırılan kadınlar için ayrı bir yerleşkede sadece kadınların olduğu bir cezaevinde infaz olunurlar. Koğuş sistemli olan bu cezaevlerinde iyi hali olan mahkumlar çeşitli sosyal aktivitelere katılabilirler. Çeşitli el işi kursları, müzik kursları vs. bu aktivitelerden bazılarıdır. Genellikle haftada bir gün açık ve ayda dört gün kapalı görüş hakları vardır. Telefonla görüşme konusunda da haftada bir defa belirlenmiş olan numaralardan biriyle on dakika görüşme hakkına sahiptirler. Bu süreler cezaevi yönetimi tarafından değiştirilebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!