Süt İçmenin Faydaları Nelerdir?

Süt İçmenin Faydaları Nelerdir
Süt İçmenin Faydaları Nelerdir

Süt İçmenin Faydaları Nelerdir? Süt çeşitli memeli hayvanlardan (inek, keçi, koyun, manda, deve) elde edilen bir besindir. Süt ve süt ürünleri (yoğurt, kefir, peynir vb.) başta yüksek kalitede protein olmak üzere kalsiyum, fosfor, çinko ve B grubu vitaminler için önemli bir kaynaktır. İnsan sağlığı için gerekli elzem vitaminlerin hemen hepsi sütte bulunmaktadır. Sütün içeriği elde edilen hayvanın türüne, beslenme şekline ve mevsimsel farklılıklar gibi pek çok dış faktöre göre değişmektedir. Örneğin %88’i su olan inek sütü 100’den farklı bileşen içermektedir.

Süt İçmenin Faydaları

Süt içmenin faydaları denildiğinde elbette akla ilk gelen kemik ve diş sağlığı olmaktadır. Süt ve ürünleri kalsiyumdan zengin bir kaynak olmaları sebebiyle çocuk ve ergenlerin büyüme ve gelişmelerinde önemli bir rol oynamaktadır.

Süt İçmek ve Sağlığa Etkileri

Yetişkinler için süt içmenin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kalp ve damar sağlığının korunması
  • İnme ve yüksek tansiyon riskinin azaltılması
  • Kemik erimesine karşı koruma
  • Kolon kanserinden korunma
  • Vücut ağırlığının yönetimini sağlama

Vücudun süt ihtiyacı her yaş grubunda farklılıklar göstermektedir. Çocuk ve ergenler için günlük 3 porsiyon süt grubu besin tüketimi önerilmektedir. Yetişkin bireylerde bu ihtiyaç 2 porsiyon süt grubu ile karşılanabilirken gebelik döneminde, emzirme döneminde ve menopoz döneminde 4 porsiyona kadar çıkmaktadır.

Süt İçmek Sağlığımız İçin Etkileri

Süt ve süt ürünleri içerdikleri pek çok faydalı besin ögelerinin yanı sıra doymuş yağ asitleri ve kolesterol içerir. Diyet yağı ve kolesterolünü sınırlandırması gereken bireylerin; yağ miktarı azaltılmış veya yağsız süt, yoğurt, peynirleri tercih etmesi gerekmektedir. Az yağlı veya yağsız süt ürünleri tam yağlı süt ürünleri ile aynı besin öğelerini karşılamakta ancak daha az enerji vermektedirler.

Süt Yağının Önemi

Süt yağı, sütün tat, lezzet, dayanıklılık gibi kalite faktörlerini etkilemektedir. Ayrıca elzem yağ asitleri, serbest yağ asitleri, yağda eriyen vitaminler (A, D, E ve K) ve 400’den fazla farklı yağ asidi ve yağ asit türevini içermektedir.

1 Haziran Dünya Süt Günü

Süt ve süt ürünleri içerdiği vitamin ve mineraller bakımından oldukça elzemdir. Her yaş grubu için her gün tüketilmesi gereken bir besin grubudur. Tabi ki bu kadar kıymetli bir besin olan sütün tüketimine dikkat çekmek için 1 Haziran günü Dünya Süt Günü olarak ilan edilmiştir.

Süt Alerjisi Durumunda Ne Yapılmalı?

Bazı bireylerin süt şekeri olan laktoza karşı duyarlılıkları olabilmektedir. Laktoz duyarlılığı olarak adlandırılan bu durumda süt içmek faydadan çok zarara sebep olabilir. Tanısı konmuş bir laktoz duyarlılığı durumunda laktozsuz süt tüketimi tercih edilmeli, alerji durumda bir hekim ve diyetisyene başvurulmalıdır.

Süt Tüketiminde Dikkat Edilecek Hususlar

Çiğ süt içerisinde canlı olarak bulunan zararlı mikroorganizmalar Brusellozis hastalığına sebep olmaktadır. Çiğ süt ve pastörize edilmemiş sütlerden elde edilen besinler bu mikroorganizmaların vücudumuza taşınmasına ve hastalığa sebep olabilir. Bu sebeple sokakta satılan ve kaynağı bilinmeyen açık sütler tüketilmemeli, pastörize veya UHT (uzun ömürlü) süt tercih edilmelidir.

Süt İçmenin Faydaları
Süt İçmenin Faydaları

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!