Hibiskus Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hibiskus Çayı
Hibiskus Çayı

Hibiskus Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Rengi ile kokusu ile insanları cezbeden hibiskus çayı Aqua de jamaica olarak bilinen Hibiskus çayının bitkisel ismi Hibiscus sabdariffa olup hibiskus bitkisinin kaynatılması ile yapılır. Hibiskus çayı yakut kırmızısı ya da koyu kırmızı renktedir ve ekşi bir tada sahiptir. Dünya çapında oldukça popüler bir içecek olan hibiskus çayı genellikle tıbbi bir çay olarak kullanılır. Tercihe göre soğuk ya da sıcak olarak tüketilebilen çay oldukça fazla rağbet görmektedir.

Hibiskus Çayı

Hibiskus çayı hem kalorisi düşük hem de kafeinsiz bir çaydır. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığının oluşturmuş olduğu besin veri tabanına göre; demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko gibi mineralleri içeren iyi bir mineral kaynağıdır. Birçok faydası olan bu çay yüksek kan basıncı seviyelerin düzenlemek, soğuk algınlığı veya idrar yolu enfeksiyonlarını yönetmek için kullanılabilecek faydalı olan iyi bir antosiyanin kaynağıdır.

Hibiskus Çayı Nasıl Kullanılır?

Tercihen taze olarak kullanılan hibiskus bitkisini salatalarda ya da sebze yemeklerinde kullanılabilir. Ancak tazesine ulaşmak düşünüldüğü gibi kolay olmadığı için hibiskus bitkisinin kurutulmuş haline aktarlarda bulmak çok daha kolaydır. Kurutulmuş hibiskus bitkisini hamur işlerinde, reçel sos yapımında ya da demleyerek çay halinde kullanılabilir. Kaynatılmış bir bardak su içerisinde demlenmeye bırakılan bir tutam hibiskus çayı içerisine isteğe bağlı olarak tatlandırmak için limon, bal ya da tarçın da kullanılabilir.

Hibiskus Çayı İçerisinde Bulunan Besin Değerleri Nelerdir?

Pek çok faydası bulunan hibiskus çayı içerisinde; şeker, potasyum, protein, A ve C vitaminleri, demir, magnezyum, diyet lifi, karbonhidrat, doymuş ve doymamış yağlar bulundurmaktadır.

Hibiskus Çayının Faydaları ve Zararları

Çay halinde tüketilen bu bitkinin metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olmasının yanında insan vücudu için pek çok faydası bulunmaktadır.

Hibiskus Çayının Faydaları

Hibiskus çayının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Vücutta bulunan kötü kolesterol seviyesini azaltır, iyi kolesterolü dengede tutar. Böylece kalp ve damar hastalıklarının görülme riskini düşürür.
  • Hipertansiyonu dengeler.
  • Karaciğer dostu olarak bilinen çay ayrıca karbonhidrat emilimini yavaşlatarak kan şekerini dengeler.
  • Antidepresan özelliği sayesinde uykusuzluğa ve strese iyi gelir.
  • Kan şekerini düzenleyerek diyabet riskini azaltır.
  • Yapılan bir çalışmalar sonucunda kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlattığı gözlenmiştir.
  • Regl döneminde görülen sancı ya da krampların azalmasına yardımcı olur.
  • İçerdiği C vitamini sayesinde grip ve soğuk gibi hastalıkların iyileşmesinde yardımcı olur
  • Hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahatlama sağlar.
  • Sindirim sistemi organlarının hareketlerini düzene koyarak sindirimin daha sağlıklı olmasını sağlar.
  • Vücut direncini arttırıcı yönde destekler.
  • Antibakteriyel özelliği ile vücudun kalıntılardan temizlenmesine de yardımcı olur.

Bilinen tüm bu faydalar hibiskus çayının tüketilmesini arttırmıştır. Fakat tüm bitkilerde olduğu gibi bu çayın faydası kadar zararı da bulunmaktadır.

Hibiskus Çayının Zararları

Her bitkisel üründe olduğu gibi bu çayın yararlarının yanında fazla ya da kontrolsüz tüketilmesi nedeniyle zararları vardır. Bu çayın zararları ise şunlardır. Asetaminofen içeren bazı ilaçlarla etkileşime girebilip olumsuz durumlara neden olabilir. Yüksek tansiyon ya da diyabet için ilaç kullanıldığında kan basıncında önemli derecede düşüşe neden olabilir.

Hibiskus Çayı Tüketimi, Dikkat edilmesi gerekenler

Ayrıca içerdiği fitoöstrojenler doğum kontrol ilaçlarının etkinliğini azaltmakta ve gebelik döneminde bebeğe zarar verebilir ya da erken doğumun meydana gelmesine neden olabilir. Yapılan çalışmalar sonucunda yüksek dozlarda vücutta bulunan hibiskus ekstresinin karaciğer hasarına neden olabileceği görülmüştür.  Hibiskus Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Alerji geçmişi bulunlar bu çayı tüketmeden önce bir doktora danışmalıdırlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!