Larenjit Nedir
Larenjit Nedir

Larenjit Nedir? Larenjit, gırtlak iltihaplanması olarak da adlandırılır. Bu hastalık genellikle tahriş ve enfeksiyon nedeniyle oluşur ve semptomlara açıktır. Ses kısıklığına veya ses kaybına neden olabilir.

Larenjitin Semptomları Nelerdir?

Ses kısıklığı en belirgin semptomlardan biridir. Bazı durumlarda ses tamamen kaybolabilir. Larenjit Nedir? Boğaz kuruluğu, hastalık öncesi yaygın sorun ve semptomlardan biridir. Bazı durumlarda yanma hissi de yaşanabilir. Hasta boğazında bir şey varmış gibi hisseder ve boğazdaki sorunlar rahatsızlığa neden olmaya devam eder. Aşırı kuru öksürük, önemli semptomlardan biridir. Hastalık ortaya çıkmaya başladığında balgam öksürüğü oluşur. Diğer sayılan semptomların türevleri ise şöyledir:

*Solunum güçlüğü

*Yutma güçlüğü

*Ağızın aşırı sulanması

*Ağrılı yutma ve yutkunma

* Hırıltı

*Balgamlı öksürük

Larenjitin Sebepleri Nelerdir?

Akut larenjit Larenjitin en yaygın nedeni, genellikle soğuk algınlığı veya gribe neden olan viral enfeksiyona benzemektedir. Diğer sebepleri ise:

*Aşırı ses kullanımı örneğin bir olayda yüksek sese maruz kalmak boğaz iltihabına neden olabilir.

*Bakteriyel bir difteri enfeksiyonu akut larenjite neden olabilir.

*Kronik larenjit genellikle bazı nedenlerle boğaz tahrişinden kaynaklanır

*Asit reflü veya gastroözofageal hastalık mide asidinin ve içeriğinin boğaza geri dönmesine neden olabilir.

*Bakteriyel, mantar veya parazitik enfeksiyon ve kronik sinüzit

*Aşırı öksürük

*Alerjenler veya toksik dumanlar gibi solunan tahriş edici maddelere maruz kalma

*Yüksek alkol tüketimi

*Sesin aşırı kullanımı

*Sigara içmek

*Steroid ilaçların kullanımı

Larenjit Nasıl Önlenir?

Poliplerin veya nodüllerin büyümesi nedeniyle ses tellerinin hasar görme durumunda ameliyat gerekebilir. Ses tellerinin kurumasını ve tahriş olmasını önlemek ve larenjit riskini en aza indirmek için çeşitli önlemler alınabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarını önlemek için hijyen gibi önlemler alın ve bulaşıcı insanlarla temastan kaçının. Sigara içmeyi bırakın ve mümkün olduğunca ikinci el sigara içmekten kaçının. Su içmeyi de ihmal etmeyiniz. Alkol ve kafein alımını sınırlayın. Bunlar dehidrasyon riskini de artırabilir.

Larenjitin Tedavisi

Kronik larenjit, iltihabın nedenine bağlı olarak daha kapsamlı tedavi gerektirebilir. Larenjit, GÖRH veya sinüzit gibi başka bir hastalıktan kaynaklanıyorsa; ilgili hastalıkların tedavisi larenjiti iyileştirebilir. Bazı durumlarda yaşam tarzı değişiklikleri gerekli olabilir. Örneğin, eğer şarkı söylemenin larenjit nedeni olduğuna inanılıyorsa, hastanın şarkı söyleme şeklini değiştirmesi gerekebilir. Larenjit Nedir? Bu durumda sözlü eğitim yapmanız tavsiye edilir. Sigarayı bırakmak ve alkolden kaçınmak da kimyasal dumanlar gibi tahriş edici maddelerin solunmasını önlemeye yardımcı olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!