Balığın Faydasını Artıracak 6 Önemli Öneri

Balığın Faydasını Artıracak 6 Önemli Öneri
Balığın Faydasını Artıracak 6 Önemli Öneri

Balığın Faydasını Artıracak 6 Önemli Öneri Kemikleri güçlendiren, hafızayı kuvvetlendiren, zeka gelişimine fayda sağlayan, bağışıklık sistemini koruyan ve pek çok vitamin içeren balık sofralarımızın vazgeçilmezidir. Bu kadar faydalı bir besinden maksimum verimi alabilmek amacıyla balığı pişirirken ve tüketirken birkaç hususa dikkat edilmelidir. İşte balığın yararını artıracak önemli hususlar:

Balığın Yanında Yeşil Salatayı Eksik Etmeyin

Balıkta en az bulunan vitamin, C vitaminidir. Balıktaki C vitamini açığını kapatmak ve besin çeşitliliğini arttırmak için balığın yanında yeşil salata yemek çok önemlidir. Roka, marul, domates, biber gibi C vitamini içeren sebzeler ile yapılacak olan salata hem öğününüzdeki vitamin alımını dengeler hem de lezzetli bir yan öğün olur.

Balıkla Beraber Limon Kullanın

Balığı pişirirken de tüketirken de limon kullanımı ihmal edilmemelidir. Limon, balıktaki C vitamini eksikliğini kapatmakla beraber içerisindeki antioksidanlar balıktaki omega 3’ün vücutta uzun süreli kullanımını sağlar. Balığı limon ile marine etmek veya dilimlenmiş limon ile fırınlamak balığı limonlu pişirme yöntemlerine örnektir. Pişmiş balığa limon sıkmak ya da limon sosu eklemek ise balığı limonlu tüketme yöntemlerine örnektir.

Küçük Balığın Kılçığını da Tüketin

Balık kılçığı yüksek miktarda fosfor ve kalsiyum içerir. Fosfor ve kalsiyum kemiklerin güçlenmesine ve kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Özellikle de kemik hastalığına sahip bireylerin hamsi, sardalye, Karadeniz mezgiti gibi küçük balıkları kılçıkları ile tüketmeleri kemiklerini güçlendirerek hastalıktan kurtulmalarına yardımcı olacaktır.

Balığı Kızartmayın

Balığı kızartmak, balığın besin değerinin düşmesine sebep olur. Aynı zamanda balık kızartılırken çok fazla yağ çektiği için kalori miktarı artar. Balığı besin değeri yüksek ve sağlıklı bir şekilde tüketmek için bazı pişirme yöntemleri vardır. Bu pişirme yöntemleri şu şekilde sıralanır:

  • Balığı ızgarada pişirmek
  • Balığı fırınlamak
  • Balığı tütsülemek
  • “Gravlaks” tekniği ile balığı fermente etmek
  • Balığı buharda pişirmek

Bu yöntemler ile pişirilen balığın besin değeri korunup daha az kalorisi olur ve belki de daha önce hiç tadılmamış lezzetlerin tadılmasını sağlar. Ayrıca balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen yağ kokusu da ortadan kalkar.

Balığı Çok Fazla Pişirmeyin

Balığın çok fazla pişmesi durumunda balıktaki protein miktarı azalır ve vücut tarafından kullanılamaz hale gelir. Bunun önüne geçmek için balığın hafif sulu kalacak şekilde pişirilmesi gerekir. Balık bu şekilde pişirilirse hem protein kaybetmez hem de lezzetini korumuş olur.

Haftada İki Kez Balık Tüketin 

Haftada iki kez düzenli olarak balık tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücuttaki yüksek kolesterol oranını azaltır. Bilhassa sonbahar ve kış mevsimlerinde daha fazla ihtiyaç duyulan A, B2, D gibi vitaminler; düzenli balık tüketilerek vücuda kazandırılabilir. Zihinsel ve fiziksel gelişimi desteklemek ve kemik yapısını daha güçlendirmek için çocukların da düzenli balık yeme alışkanlığına sahip olması çok önemlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!