Eğitimdeki Çağdaşlaşmanın Üniversitelere Etkisi

Eğitimdeki Çağdaşlaşmanın Üniversitelere Etkisi “Çağ” kelimesi, “vakit” anlamına gelirken “çağdaş” kelimesi ‘aynı çağda yaşayan, aynı zaman diliminin anlayışına sahip’ anlamına gelmektedir. Çağdaşlaşma ise, çağın anlayışına, getirdiği yeniliklere uyum sağlamak anlamına gelmektedir.

Eğitimdeki Çağdaşlaşmanın Üniversitelere Etkisi

Eğitim alanında çağdaşlaşma denince akla, dönemin anlayışına uygun eğitim düzenine sahip olmak gelir. Tüm dünya her geçen gün bilimde ve teknolojide gelişme kaydetmekte ve bu gelişmeye paralel olarak da eğitim anlayışını değiştirmektedir. Örneğin teknolojik gelişmeler denince akla gelen ilk şey bilgisayar kullanımıdır. Bilgisayar ve internet teknolojisinin gelişmesi ile eğitimde teknoloji kullanımı da üst düzeye çıkmıştır. Derslerde teknolojik materyallerin kullanımı ile de bilgiye daha çabuk ulaşım sağlanmaktadır.

Eğitimde Çağdaşlaşma

Dünya çapında üniversiteler değişen dünya düzeninin etkisi ile her geçen gün kendilerini geliştirmeye devam etmektedir. Bu devirde bir üniversitenin ayakta kalabilmesi ve dünya çapında önemli bir yere sahip olabilmesi için çağa ayak uydurması yani çağdaş üniversiteler düzeyine kendisini ulaştırması gerekmektedir.

İngiltere ve Amerika Birleşik Devletlerinde bulunun üniversiteler, bu konuda dünyaya örnek olan atılımlarda bulunmaktadırlar. Buralarda yer alan üniversiteler eğitim sistemlerini çağın gereklerine uygun hale getirmektedir. Kullanılan ders materyalleri, hazırlanan web siteleri, derslerde teknoloji kullanımı bu konuda önemli örnekler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Üniversitelerde Gelişim

Üniversitelerde yaşanan bu gelişimler, öğrencilerin daha başarılı olmasını ve böylelikle okulun da başarı durumunun artmasını sağlamaktadır. Üniversite başarısı artarsa da dünya çapında etki alanı genişlemektedir ve bir nevi kendi reklamını yapmış olmaktadır. Böylelikle de hem maddi hem de manevi açıdan önemli bir gelire sahip olacaklardır.

Üniversitede yaşanan çağdaşlaşma hareketleri sadece teknoloji ile de sınırlı değildir. Sınıfların düzenlenmesi, derslerde kullanılan giysi, alet edavatlar da bu kapsamda değerlendirilebilir. Aynı zamanda laboratuvar ortamları, kullanılan açık ve kapalı birimler de öğrencileri cezbeden özelliklerdir. Ders içeriklerinin de çağa ayak uydurması gerekmektedir. Zamanın genel anlayışına uygun olmayan, eskiden kabul edilip artık bilimsel olarak yanlışlığı kanıtlanmış olan bilgilerin, içeriklerden çıkartılması gerekmektedir.

Eğitim görevlilerinin de çağdaşlaşma sürecine dahil olması gerekmektedir. Hem ders içeriklerini düzenleyen hem de bunları öğrencilere sunan kişiler olarak eğitim görevlileri, çağa uygun olmayan öğretim anlayışından sıyrılmalı ve modern eğitim seviyesine kendilerini getirmeliler. Sonuç olarak çağdaşlaşma; dünya çapında insanların yaşam biçimlerini etkileyen önemli bir unsurdur. Eğitimde çağdaşlaşma ise en önemli gelişmedir. Eğitim içerinde yaşanan çağdaşlaşma üniversitelerinin ve diğer tüm eğitim kurumlarının gelişmesini ve önemli bir konuma gelmesini sağlamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!