Bankaların B Tipi Fon Getirileri
Bankaların B Tipi Fon Getirileri

Bankaların B Tipi Fon Getirileri B tipi fon getirileri hazine bonosu, tahvil, döviz ve kıymet değerinde maden ağırlıklı fonlardan oluşmaktadır.

B tipi likit fonlar risk olarak çok düşüktür ama getireceği potansiyel de diğer fonlara göre daha az seviyededir.

B Tipi Yatırım Fonunun Amacı

B tipi fonlar yatırım hususunda oldukça önem taşımaktadır. Bu fonların amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • B tip fon yapmakta olan kişileri, enflasyonun etkilerinden korumaktı. Kamu ile özel sektör de borçlanan araçlara yatırımlar yapılmaktadır.
  • Yatırımlar sayesinde faiz getirileri planlanmaktadır.
  • B tipi fonlar genel olarak, bünyeleri için hazinedeki ihraç edilen kamu tahvil bonoları ile özel sektörde borçlanma aracısını kullanmaktadır.

B tipi fonlar kendi aralarında gruplara ayrılmaktadır. Bu gruplar şöyledir;

B Tipi Likit Fonu

Fonun vadesi süresine 90 günden daha az kalmış, kısa vade bulunan yatırım fonu, repo ve ters repolar olarak bilinmektedir. Kaybetme riski çok az bulunmaktadır.

Banka içerisinde mevduat faizleri yakın bir değer konumunda güç varsayımı olmadan istediğiniz her an alımı satımı uygulanarak bozdurulabiliyor ve paraya çevrilebiliyorsunuz.

B Tipi Orta – Uzun Vadeli Borçlanma Araçları İle Yatırım Fonu

Fon türü kamu ile özel sektörde borçlanmayı gerçekleştiren vasıtalara yatırım yapmaktadır. Bu doğrultuda orta ve uzun vade için kamu borçlanması yardımı ile faiz getirimi elde edilmektedir. Genel olarak orta vade konumuzdaki kişilerin tercih ettiği fon olmaktadır.

B Tipi Eurobond Borçlanma Araçları İle Yatırım Fonu

Eurobond, T.C hazinesi içerisinde ihraç ettikten sonra tespit edilen dış borçlanma hususunda araçların kullanımıyla, Türk Özel Sektör şirketleri ile yurt dışına ihraç edilmekte olan döviz türü borçlanılma aracısı ile yatırım yapılmaktadır.

B Tipi Uzun Vadeli Yapılan Yatırım Fonu

Fonun vadesinin gününe 730 günden daha fazla kalmışsa, uzun vade için yatırım fonu, kamu ile özel sektör borçlanılma araçlarına yatırılmaktadır. Bankaların B Tipi Fon Getirileri Sermaye Piyasa Kurulu izini hususu ile kurulan (TEFAS) Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu, son zamanlar içerisinde fon yatırma piyasası için devir atlamış bulunmaktadır. Kendine daha fazla birikim katmak isteyen yatırımcılar istedikleri fon türü ve tipine yatırımlar sağlayabilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!