Opera Eğitimi

Opera Eğitimi
Opera Eğitimi

Opera Öğrenmek İstiyorum Opera kavramı ve sanatı kim defa İtalya’da ortaya çıktı. Opera sanatı, tiyatronun hareketlerinden ve müziğin ahenginden doğmuş. Dönemin müzikal sahne merkezi Floransa’daki müzik sanatçıları ve şiir yazarları eski Yunanlara benzer bir yapıtlar ortaya koymak isterken, ortaya çıkan yapıt günümüzce popüler olan operayı doğurmuştur. İlk opera sanat eseri Renuccini’nin yazdığı Peri tarafında bestelenen eser 1594 tarihinde “Dafne” adlı eserdir. Monteverdi 1607 yılında “Orfeo” adlı opera eseriyle müzik aletlerinin çeşitliliğini artırmıştır. Almanya’da 1627 tarihinde İtalyan Operası tarzında “Daphne” isimli eserle, operayı Almanya’ya taşımış oldu. Fransa ‘da 1645 yılında gelen İtalyan opera trupları ile operayla tanışmış oldular.

Opera Eğitimi Nedir?

Tiyatro ile müziğin kaynaştığı, edebiyatın, özellikle şiirin ve plastik sanatların, hatta bazı dekorlara bakılarsa mimarlığın da güç verdiği bir “sanat bireşimidir”(Ahmet Say).

Opera, eğitimi ve içeriği bakımından zengin bir kültüre sahiptir. Ruhu adeta heyecana, ayakları harekete getiren bu içerik, konusunu tarihin özünden alıyor. Konusunu genelde, tarihten, mitolojiden, çeşitli efsanelerden veya gündelik hayat, güncel hayattan almıştır. Opera’nın içeriğindeki sözler genelde müzikle bestelenir ve içeriği zengin sanatlarla donatılır. Bu sanatlar dans, dekor, kostüm, ışık, ses vb. teatral form sahne eserleridir.

Opera, sahne sanatlarıyla müziğin beraberliğinden oluşan bir bütündür. Orta çağ ve daha öncesine aittir. İleri sahne ve müzik teknikleri kullanılır. Opera eğitimi neredeyse bütün Avrupa ülkelerinde yaygın olan bir sanattır. Ülkemizde de Opera’ ya artan ilgi ve alakayla dolayı ilgili Bakanlık tarafından desteklenir. Opera eğitimleri, Milli Eğitim Bakanlığı talim ve terbiye kurulunca onaylıdır.

Opera Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?

Opera’ da, ses tellerinin yeterli miktarda kullanılması için ses tellerinin belirli bir kıvama erişmiş olması gerekir. Bazı istisna durumlar olsa da uzmanlar tarafından önerilen opera eğitim yaşı 16-17 yaşlarında başlanılması en uygundur. Bu dönem de lise çağlarında denk gelir. Opera eğitimi birden içene girilip başlanılan bir eğitim olmayıp belli basamaklardan sonra başlanılması gerekir. Opera Eğitimi Sesin kontrolü ve olgunlaşması, terbiyesi ancak belli eğitimler eşliğinde gerçekleşir. Şan dersleriyle, ses eğitimi alındıktan sonra sağlıklı bir opera eğitimi vermek daha kaliteli, başarılı bir seviye yakalamaya vesile olur. 16-17 yaşlarından önce başlanılmamasının sebebi, ses tellerinin gelişiminden dolayıdır. Opera Eğitimi Kaç Yaşında Başlar Özellikle ergenlik çağında ki ses eğitimi, ses tellerine kalıcı hasar verdiğinden veya tellerde nodül denilen rahatsızlığa neden olur. Ancak çok geç kalmamakta gerekir. Bundan sonraki yaşlarda kaliteli ve profesyonel ekip eğitimi ile başarılı bir opera eğitimi alınabilir.

Opera Eğitimine Kimler Katılabilir?

Opera eğitimini almak için zorunlu şartlar yoktur. Ancak başarılı ve kaliteli bir eğitimin olması için eğitim alacak öğrencilerin bazı dersleri alması gerekir. Bunlarından başı ses terbiye eğitimi denilen Şan derslerine katılarak, ağız bükümü, açığı, ses ton ayarı vb. birçok konuda bilgi sahibi olmak gerekir. Tabi ki ses eğitimine de başlamak için belli yaş uygunluğuna dikkat etmek gerekir. Gerekli ön eğitimler alındıktan sonra artık opera eğitiminize başlayabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!