Yeme Bozukluğundan Korunmanın 5 Yolu
Yeme Bozukluğundan Korunmanın 5 Yolu

Yeme Bozukluğundan Korunmak

Yeme Bozukluğundan Korunmanın 5 Yolu Yeme bozuklukları pek çok kişiyi etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıklardır. Sadece yemek ile alakalı görünse de aslında çok daha derin bir konudur. Psikolojinizi çok kötü yönde etkileyebilir, hatta bazen kendinizi çok çaresiz hissedebilirsiniz.

Yeme Bozukluğu Nedir?

Genel olarak sağlıksız beslenmeye sebep olan psikolojik sorunlara yeme bozukluğu denir. Yeme bozukluğuna sahip olan kişiler vücutlarıyla ilgili aşırı takıntılı hale gelebilir, vücutlarıyla barışık olmayabilirler. Birçok türü olsa da bu kişiler çoğunlukla aşırı az veya aşırı çok yemek yiyebilirler, duygusal yemeye kendilerini maruz bırakabilirler. Yeme bozukluğu, insanları yediklerini kusmaya ya da aşırı spor yapmaya itebilir.

Yeme Bozukluğu Nasıl Oluşur?

Genetik olarak yeme bozukluğuna yatkın olabilirsiniz. Fakat yeme bozukluğuna sebep olan en önemli etken kültürel normlardır. Çoğu kültürde “zayıf” olmak güzel olmakla eş anlamlıdır. Özellikle kadınların üzerindeki yük daha da büyüktür.

Kadınlardan sağlıklı ve zayıf olması beklenir ve zayıf olduklarında takdir edilirler. Erkeklerde de yeme bozukluğu bir o kadar tehlikelidir. Son olarak, aşırı stresli ortamlarda çalışmak/yaşamak yeme bozukluğuna sebebiyet veren en önemli etkenlerdendir.

Yeme Bozukluğu Türleri Nelerdir?

Yeme bozuklukları birden fazladır. Birbirlerinden farklı olsalar da temelinde kişinin sağlıksız yemek yemesiyle ilgilidirler ve kişiyi mutsuzluğa sürüklerler.

  • Anoreksiya Nervoza: Aşırı zayıf kalmaya çalışmak
  • Bulimia: Aşırı yemek yemeyi engelleyememek ve zihinden yemek yeme düşüncesini hiç atamamak
  • Binge Eating: Tıkınırcasına yemek yeme, doyma halinde bile yemeye devam etmek ve sonrasında suçluluk duymak

Gece Yeme Sendromu

Pika: Buz, toprak, pamuk gibi besin değeri olmayan şeylerin yenmesi

Bu yeme bozuklukları daha da çeşitlendirilebilir. Yeme Bozukluğundan Korunmanın 5 Yolu Çözümleri çok basit olmamakla birlikte psikolojik destek almak büyük yarar sağlayacaktır. Şimdi kendimizin yeme bozukluklarıyla nasıl başa çıkabileceğine bakalım.

Yeme Bozukluğundan Korunmanın Yolları

Yeme bozukluklarını yok etmek çok sancılı bir süreç olabilir ama ilk olarak kendinizin neler yapabileceğini araştırmalısınız.

Öğren

Yeme bozukluğunuzun hangi etkenler yüzünden kaynaklanabileceğini, ne tür bir bozukluğa sahip olabileceğinizi araştırın. Sonrasında yeme bozukluğunuzdan nasıl kurtulabileceğinizi araştırın.

Uzak dur

Sağlıksız diyetlerden uzak durun. İnternette gördüğünüz bir diyet sizin vücudunuz için çok zararlı olabilir. Özellikle internette ve televizyonda gördüğünüz yalan bilgilerden kendinizi uzak tutun.

Sosyal medyanın seni etkilemesine izin verme

Sosyal medyanın yarattığı gerçek olmayan dünyada yaşamayı bırakın. Kendi vücudunuzu olduğu gibi kabul edin çünkü siz bir model değilsiniz, olmak zorunda değilsiniz. Önemli olan sağlıklı olmanız ve vücudunuzu başkalarının değil kendinizin beğenmesi.

Yeme alışkanlıklarını değiştir

Sürekli sağlıksız şeyler yemek yanlış olsa da kendinizi sürekli sağlıklı şeyler yemeye zorlayıp sağlıklı yaşam tarzından soğumayın. Yeme Bozukluğundan Korunmanın 5 Yolu Arada canınızın çektiği şeyleri yiyebilmeli ve suçluluk duymamalısınız.

Son olarak: Yardım al!

İşler kontrolünüzden çıktıysa profesyonel yardım almak gerekir.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!