Hayvanların Haklarına Sahip Çıkan İnsanlar

Hayvanların Haklarına Sahip Çıkan İnsanlar
Hayvanların Haklarına Sahip Çıkan İnsanlar

Hayvanların Haklarına Sahip Çıkan İnsanlar Hayvan hakları, bugün Türkiye ve dünya gündeminin önemli başlıklarından birisidir. Hayvanların “avukatlığını” yürütenlerse bireyler veya kurumlardır.

​​​​ Sosyal Medya?

Günümüzde pek çok konuda olduğu gibi, hayvan hakları alanında da sosyal medyadan önemli ölçüde yararlanılmakta. Eskiden yalnızca dernekler, vakıflar ve bireysel çabalardan güç alan bu savunma hareketi, şimdi sosyal medyadan da büyük bir destek görüyor.

Hayvanların Haklarına Sahip Çıkan İnsanlar

Konuyla yakından ilgilenenler bilirler; Hayvanların Haklarına Sahip Çıkan İnsanlar hayvan hakları mevzusuna olan ilgi giderek artıyor. Belki eskiden de durum böyleydi, fakat bizler bundan daha az haberdardık; çünkü internet, hayatımızda bu kadar çok yer almıyordu. Artık hayvan hakları savunucuları da birer “fenomen” olabiliyor; binlerce takipçileri sayesinde hayvanlara daha çok fayda sağlayabiliyorlar.

Vakıflar ve Dernekler

​​​​Bunun yanı sıra, zaten var olan vakıflar ve dernekler de yine sosyal medyayı kullanarak kurumsal kimliklerini pekiştiriyor, faaliyetlerini çok daha hızlı bir şekilde çok büyük kitlelere duyurabiliyor, savundukları bir konuda kamuoyu oluşturabiliyorlar.

Örnek Vakalar

​​​​​Çoğumuz şahit olmuşuzdur; diyelim ki bir kişi bir hayvana işkence yapıyor. Bu olaydan çok kısa bir süre sonra bir hayvan severin paylaştığı video ile bu suçtan binlerce kişi haberdar oluyor. Hayvanların Haklarına Sahip Çıkan İnsanlar Çoğu durumda bu kamuoyu baskısına dayanamayan yetkililer, suçluya derhal ceza veriyor ya da yeni bir hak yasası çıkarma çalışmalarına başlıyor.

​​​İlgilenenler İçin

Hayvanlar da insanlar gibi pek çok hakka sahip diye düşünen oluşumlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır:

  • HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu
  • HAÇİKO Hayvanları Çaresizlikten ve İlgisizlikten Koruma Derneği
  • HayKonfed Hayvan Hakları Konfederasyonu
  • WWF Doğal Hayatı Koruma Vakfı
  • Türkiye Hayvanları Koruma Derneği THKD
  • Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği KİHAYKO
  • Hayvan Dostları Derneği HAYDOS
  • Mevlana Doğayı ve Hayvanları Sevenler Derneği HAYDOSEV
  • Doğayı Hayvanları Koruma Derneği DOHAYKO
  • Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği
  • Evsiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği

Bunlar var olan oluşumların elbette ki sadece birkaçıdır. Yukarıda belirttiğimiz gibi, bireysel çabalar da, özellikle günümüzde, en az kurumlarınki kadar revaçta ve başarılıdır ki bu, hayvanlara eziyet eden insan sayısının çok fazla olduğu bir devirde umut vericidir. Hayvanların Haklarına Sahip Çıkan İnsanlar Bireysel aktivitelerin en büyük gücü ise teknoloji; yani internet ve sosyal platformlardır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!