Tatil Mekanları Neden Bu Kadar Pahalı
Tatil Mekanları Neden Bu Kadar Pahalı

Tatil Mekanları Neden Bu Kadar Pahalı? Pek çok tatilci, tatil yapılacak yerlerin pahalılığından şikayet etmektedir. Zaman zaman rakamların fahiş fiyatları bulduğu bu mekanların neden bu kadar pahalı olduğu konusunda pek çok alt başlık bulunmaktadır. Bunları inceleyecek olursak:

Tatil Mekanları Neden Bu Kadar Pahalı?

Pek çok tatilci, tatil yapılacak yerlerin pahalılığından şikayet etmektedir. Zaman zaman rakamların fahiş fiyatları bulduğu bu mekanların neden bu kadar pahalı olduğu konusunda pek çok alt başlık bulunmaktadır. Bunları inceleyecek olursak:

Yabancı Turistlerin Yoğun Olduğu Tatil Mekanları

Ülkemizin özellikle Ege bölgesi kıyıları Avrupalı turistlerin akınına uğramaktadır. Avrupalı turistler tatil paketleri satın alırken yabancı kurlar üzerinden almaktadır. Aslında tatil fiyatlarında Euro veya dolar bazında ciddi artışlar görülmemektedir ancak artan kur ile birlikte Türk lirası sahibi yerli turistler için durum giderek kötüleşmekte, eskiden rahatça gidilen bazı tatil mekanları erişilemez konumlara ulaşabilmektedir.

Benzer bir durum Akdeniz kıyıları için de geçerlidir. Genelde Rus ve Ukrayna kökenli turistlerin tercih ettiği Akdeniz kıyıları için hazırlanan tur paketleri de döviz üzerinden satılmaktadır. Bu durumun yerli tüketicinin lehine olan kısmı ise bahsi geçen ülkelerin vatandaşlarının para biriminin de dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesidir. Yani artan kur fiyatları Ege sahilleri için ciddi artışlar getirmiş olsa da Akdeniz kıyıları bu artıştan daha az etkilenmiştir.

Yabancı turistlere satılan tatil paketlerinin oluşturduğu etkiden uzaklaşabilmek için, yerli turistlerin yoğunlukta olduğu tatil mekanları tercih edilebilir. Erken rezervasyonlar da bir diğer kurtuluş metodudur. Burada dikkat edilmesi gereken şey ise erken rezervasyonlar dolar kurlarının düşük olduğu dönemlere denk getirmek olacaktır.

Girdi Maliyetlerindeki Yükselişler

Tatil mekanları, aldıkları paranın karşılığında pek çok hizmet üretirler. Artan döviz kurları bu üretim hattındaki maddelerin fiyatlarını da arttırdığı için tatil fiyatları pahalanmıştır. Örneğin, alkol fiyatları yükselmiştir. Yemekler için kullanılan malzemelerin fiyatları yükselmiştir. Otelde kullanılan enerji kalemlerinde de benzeri bir yükseliş söz konusudur. Bütün bu artışların doğal sonucu olarak tatil mekanları pahalanmıştır.

Arz Talep Dengesizliği

Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olsa dahi turizm konusunda hala ciddi yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Yaz turizminin yoğun olduğu Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında mevcut otel altyapıları gelen talebi karşılamakta zorlanmaktadır. Talebin çok, arzın ise sınırlı olduğu bu ortamda, mekan sahipleri bazı keyfi fiyatlandırmalara başvurmaktadır. Bu keyfi fiyatlandırmalardan etkilenmemek için erken rezervasyon şattır. Bunun da ötesine gidilmek isteniyorsa; talebin daha az olduğu, henüz popüler olmamış tatil mekanlarını tercih etmek mantıklı olacaktır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!