Bitcoin Stok Akış Modeli Nedir? Bitcoin Fiyat Tahmini Nedir?

Bitcoin Stok Akış Modeli Nedir?

Bitcoin Stok Akış Modeli Nedir?

Bitcoin’i kıymetli hale getiren belki de en temel özelliği, sınırlı sayıda olmasıdır. Bu sınırlı ve nadir oluşunu ölçerek kripto paranın değerini öngörmeyi temel prensip edinen sisteme Stok Akış Modeli (S2F) denmektedir. Kripto para piyasalarına bu modeli kazandıran, sektörün tanınan ismi PlanB’dir.

Bitcoin Stok Akış Modeli Nedir? Bitcoin Stok Akış Modeli Nasıl Hesaplanır?

Bir varlığın sınırlı sayıda olması, o varlığın nadir oluşunu ve üretiminin ise masraflı oluşunu ifade eder. Bu koşulda da nadir olan bir varlık piyasalarca o varlığın değerini arttırıcı bir unsur olarak kabul edilir. Bitcoin Stok Akış Modeli Nedir? Geleneksel madencilikte olduğu gibi altın ve gümüşün hem üretiminin maliyetli olması hem de az bulunması bu madenlerin değerinin yüksek olmasındaki benzerlik gibi Bitcoin de dijital olarak nadirlik temeline sahiptir. Bitcoin’in madencilik faaliyetleriyle yaklaşık yüz yıl sonra ulaşacağı toplam adet 21 milyona ulaşacak ve sınırlandırıldığı bu rakamla kalacaktır.

Stok Akış Modeli Nasıl Doğdu?

Stok akış modeli, Varlığın ne kadar nadir olduğu ve onun değerinin bu nadirliğine karşın ne kadar artacağını hesap edip değer kazanç formülünü hesapladığı bir sistemdir.

Dünyanın en kapsamlı ve genel kabul görmüş, herkesçe de kullanılan fiziki değer saklama aracı olarak altını gösterebiliriz. Tüm dünyada yaklaşık 200 bin altın bulunuyor. Bitcoin Fiyat Tahmini Nedir? Geçtiğimiz yıl içerisinde de dünya genelinde madencilik faaliyetiyle 3 bin 200 ton altın kazılıp piyasaya dolaşıma sokuldu. Bunu stok akış modeliyle hesapladığımızda stok/akış oranı yaklaşık 60 olarak hesaplanacaktır. Yani bu hesaplamayla dünya üzerinde mevcut durumdaki altınların yeniden üretilebilecek olabilmesi için yaklaşık 60 yıl geçmesi gerekmektedir.

Bitcoin stok akış modeli de aynı bu şekilde hesaplanabilmekte. Bitcoin blockchain sisteminde arzının sınırlı olmasının yanı sıra üretimi sabit olarak artmaktadır. Madenciler tarafından oluşturulan her blokta Bitcoin ödülü dağıtılarak tekrar dolaşıma bitcoinler sokulmuş oluyor. Bitcoin üretim hızının temsil edilmesine de halving (yarılanma) adı veriliyor.

Halving Nedir, Stok Akış Modelinde Ne İşe Yarar?

Bitcoin madencileri, bitcoin kripto parası meydana çıktığından beri blok ödülüyle ödül alıyorlar. Bitcoin ilk çıktığında her blok üretimi için 50 Bitcoin ödülü dağıtılıyordu ve bitcoin blokları ise yaklaşık 10 dakikada bir oluşturuluyordu.

Bitcoin kripto parasının nadirlik özelliğini korumak için Halving mekanizması devreye giriyor ve burada zaman içerisinde üretim hızlarının düşümünü sağlayarak bunu korumaya çalışıyor. Bitcoin Stok Akış Modeli Nedir? Bu sebeple her 210 bin blokta yani bu da yaklaşık olarak 4 yıl sürmekte, halving sistemiyle madencilere verilen ödüller yarı yarıya azaltılıyor.

Şuan geldiğimiz noktada uygulanan son halving ile bitcoin blok üretim ödülü 6,25’e geriledi. Bu da her gün ortalama 900 bitcoin ödülü, yıllık ise yaklaşık 330 bin Bitcoin üretim ödülüyle dolaşıma bitcoin sokulduğu anlamına gelir. Stok akış modelimizde hesap ettiğimizde ise bu 52 olarak hesaplanır.

Bitcoin stok akış modeli hesaplaması, son bitcoin halvinginin uygulandığı Mayıs 2020’den önce 27 olarak hesaplanmıştı. Bu açıdan bakıldığında her geçtiğimiz halving periyoduyla kripto para olarak bitcoin’in nadirlik seviyesi de artmaktadır.

Stok Akış Modelinde Bitcoin Fiyat Tahminleri Nedir?

Bitcoin stok akış modeline göre 2021 yılı sonu fiyat tahminleri 100 bin dolar olarak hesaplanıyor. Şuana kadar stok akış modelinin fiyat tahminleri yaklaşık olarak da olsa başarılı bir şekilde karşımıza çıktı.

Modelin bu yıl başında ulaştığı rakamlar da başarısını onaylamış gözüküyor. Yıl ortasındaki düşüş haliyle bu modelin öngörüsü olarak kabul edilemez. Bu düşüşün başka faktörlerinin olduğunu hesaba katarsak 2021 yıl sonunda 2022 nin başlarında bitcoin’in 100 bin dolar civarında olması halinde stok akış modelinin işleyişinin devam ettiğini göreceğiz.

Exit mobile version