Sosyal Fobi Nedir?
Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal Fobi Nedir? Sosyal kaygı olarak da isimlendirilen sosyal fobi, aşırı gerginliğe ve rahatsızlığa yol açar. Diğer insanlarla etkileşime geçmeyi daha zor hale getirir. Aynı şekilde, ilgi odağı olduğunuzda da aşırı bir rahatsızlık hissini beraberinde getirir. Bu duygular sık ve yoğun bir şekilde ortaya çıktığı zaman sosyal fobinin varlığından söz edilebilir.

Sosyal Fobi Nedir?

Bir kaygı türü olarak bilinen sosyal fobi, insanların sosyal şartlarda yargılanma, olumsuz değerlendirilme ya da reddedilme gibi korkular hissetmelerine sebep olur. Bu problemden muzdarip olan insanlar, genel olarak gereksiz etkileşimlerden kaçınırlar ya da bu tür durumlar oluştuğunda aşırı sıkıntı çekerler.

Sosyal Fobi Ne Anlama Gelir?

Her fobi, gerçek tehdide orantısız olan endişe ve korku ile karakterizedir. Sosyal Fobi Nedir? Sosyal fobi var ise insanlar her daim sözleri, davranışları ve tutumları nedeni ile analiz edildiklerine ve yargılandıklarına inanırlar. Bu yüzden de derin bir ızdırap duyarlar. Sonuç olarak, sosyal durumlarda yüz kızarması, kekemelik ya da nefes darlığı hissederler. Ayrıca kendilerini çok iyi ifade edemeyebilirler.

Bütün bu belirtilere ayrıca, kaygılı görünme durumuyla aşırı meşguliyet eşlik eder. Bu da pek çok insanda hızlı kalp atışı, titreme, mide bulantısı ve terleme gibi fiziksel belirtiler oluşturur. En şiddetli vakalarda halka açık konuşmak, bilinmeyen insanlar ile konuşmak ya da yeni bir işe başlamak gibi korkulan bir durum ile yüzleşilmek zorunda kalındığında panik atak meydana gelebilir. Birçok sosyal fobi vakasında aynı zamanda düşük benlik saygısı ve başarısızlık korkusu da hakimdir.

Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?

Sosyal kaygı, kendini bazı şekillerde gösterir. Sosyal Fobi Nedir? Sosyal fobinin davranış belirtileri şu şekildedir:

  • Bazı durumlarda ilgi odağı haline gelmekten korkmak.
  • Herhangi bir etkinlikte arkadaşlarla buluşurken ya da çalışma saatleri dışında iş arkadaşları ile iletişim kurarken gerginleşmek.
  • Telefon ya da diğer aramalara cevap vermekten korkmak.
  • Bir konuşma esnasında biriyle göz teması sürdürmede rahatsızlık hissetmek.

Sosyal fobinin fiziksel belirtileri:

  1. Hırıltı
  2. Karın ağrısı
  3. Kas gerginliği
  4. Baş dönmesi ya da oryantasyon bozukluğu

Kimler Sosyal Fobi Geliştirebilir?

Herkes sosyal fobiden muzdarip olabilir. Fakat bu durum kadınlarda daha yaygındır. Her sene kadınların yüzde dokuzunda, erkeklerin ise yüzde yedisinde sosyal fobi görülür. Sosyal Fobi Nedir? Baskıcı ve şefkatten yoksun ortamlarda büyüyen insanlarda da sosyal kaygı yaygındır. Alay etme ve zorbalık gibi olumsuz deneyimler de bu bozukluğu tetikleyebilir.

Sosyal Fobi Tedavisi Nasıldır?

Bu bozukluğun belirtileri genelde utangaçlık ile karıştırılır. Bu nedenle, bozukluğun teşhisinin konması seneler alabilir. Sosyal Fobi Nedir? Diğer yandan, sinirlilik ve rahatsızlık halleri sosyal fobiyi karakterize etmez. Bireyin davranışını, duruma göre nasıl değiştiğini, kişiliğini ve aynı zamanda yaşam şeklini göz önüne almak gerekir. Rahatsızlığın teşhisi için uzman desteği almak önemlidir. Sosyal fobinin tedavisinde ilaç tedavisi, maruz kalma terapisi ve psikoterapi uygulanır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!