Psikosomatik Hastalık

Psikosomatik Hastalık

Psikosomatik Hastalık Ne Demektir? Psikolojik nedenlerden kaynaklı fakat bedensel hastalıklarla kendini gösteren hastalıklara denir. Örneğin, stresli bir iş gününün ardından şiddetli baş ağrısı. Yaşadığımız stresin ya da iç sıkıntılarının dışa farklı şekillerde yansımasıdır.

Psikosomatik Hastalık

 Nedenleri Bireyin içinde yaşadığı çatışmaları çözemediği durumlarda oluşmakla birlikte tek başına ortaya çıkmayan, bazı faktörlerinde bu durumu tetiklemesi sonucu psikosomatik hastalık olarak kendini gösterir. Bu faktörler:

– Kalıtsal etkenler

– Yapısal faktörler

– Çocukluk dönemindeki bireysel gelişimindeki eksiklikler

– Kişilik özellikleri ( mükemmeliyetçi olmak, takıntılı olmak, aşırı hırs, kıskançlık, işkolik olmak… )

– Depresyon ya da kaygı bozuklukları

Hastalıklar Nelerdir? Oluşmalarında ruhsal sorunlarla birlikte yapısal bozuklukların da etkili olduğu bedensel hastalıklar; astım bronşitle, peptik ülser, romatoid artrit, koroner kalp hastalığı, ülseratif kolit, esansiyel hipertansiyon, norodermatit, bağırsak ve mide ülserleri, bel ve sırt ağrıları, migren, şişmanlık sayılabilir.

Psikosomatik Hastalık   Tedavisi

Yapısal bozuklukların etkili olmadığı sadece ruhsal sorunlarla oluşan bedensel hastalıklar; kaşıntı, ishal, kabızlık, şişkinlik, sık geğirme, çarpıntı, tansiyon oynamaları, vücutta karıncalanma ve uyuşmalar sayılabilir.

Öncelikle psikiyatr ve hastalığın görüldüğü sistem ile ilgili uzman kişiler işbirliği içerisinde olmalıdır. Aile kesinlikle bilinçlendirilmeli, kişinin gerçekten bir rahatsızlığı olduğuna dair bilgilendirilmeli; buna yönelik aile terapileri yapılmalıdır. Hastanın psikososyal koşulları detaylı olarak incelenmeli, gerekli görüldüğü durumlarda düzenlemeler yapılmalıdır. Ağır psikolojik sorunlar tespit edildiğinde durumuna uygun ilaçlar mutlaka kullanılmalı ve terapi ile desteklenmelidir. Bu süreçte hastanın psikolojik durumuna uygun şekilde hem aile hem de uzmanlar doğru şekilde davranmalı, her zaman motive edici davranışlar sergilenerek kişi desteklenmelidir.

Kişinin etrafındaki kişilere karşı gerekli olan güven sağlanmalı ve sosyalleşmesine yardım edilerek negatif düşüncelerden uzaklaşmasına yardımcı olunmalıdır. Psikosomatik Hastalık Uygun şekilde davranış ve tedavi sonucunda kişi normal hayatına devam etmek konusunda sorun yaşamaz.

 

Exit mobile version