Kimlik İçin Gerekenler

Kimlik İçin Gerekenler

Kimlik İçin Gerekenler 2017 yılı Ocak ayında çipli yeni kimliklerin çıkarılma işlemlerine başlanmış olup, yeni kimlik kartı çıkarmak isteyen vatandaşlarımız nasıl ve nereden ne işlem yapılır konusunda bilgilendirilmek istemektedirler. Bu kapsamda ihtiyaca yönelik bilgileri toparladık.

Kimlik İçin Gerekenler

Kimlik çıkarılması, yenilenmesi işlemleri sadece Nüfus Müdürlüklerinden yapılmaktadır. Kimlik İçin Gerekenler Türkiye genelinde her hangi bir Nüfus Müdürlüğüne gidilerek randevulu veya randevusuz başvuruda bulunularak işlemler yapılabilmektedir. Randevu alınmadan gidileceği zaman erken saatlerde Nüfus Müdürlüğünde bulunulması gerekmektedir. Öncelik randevu alan vatandaşlara verilmektedir. Randevu alınarak gidilmesi ve randevu saatinden biraz erken orada bulunulması işlemlerin hızlanması açısından önem arz etmektedir.

 

İnternet üzerinden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri kimlik randevu sayfasına giriş yapılarak randevu alınabilir ya da ALO 199 nolu çağrı merkezi aranarak randevu alınabilmektedir.

Randevu sayfasında randevu al kısmına tıklayarak, çıkan bilgi metni okunup kabul ediyorum butonu seçilerek istenilen bilgiler doldurulur. (Ad Soyadı, Kimlik Numarası, İletişim Bilgisi vb.) Doğru şekilde doldurulan bilgilerden sonra açılan sayfa da randevu için şehir ve ilçe bilgileri seçilir ve randevu için istenen tarih ve saat bilgisi girildikten sonra onaylama işleminde verilen referans numarası not edilerek randevu alınan tarih ve saatte Nüfus Müdürlüğüne gidilir.

 

Pasaport ve Ehliyet yenileme işlemleri de artık Nüfus Müdürlüklerinden yapılabilmektedir.

 

 Gerekli Belgeler Nelerdir?

 

* Mevcut kullandığınız Nüfus Cüzdanınız. Kimliğinizin her hangi bir sebeple yanınız da olmaması durumunda Ehliyet, Pasaport, Evlilik Cüzdanı, Avukatlık Kimliği, Öğretmen Kimliği, Hakim Savcı Kimliği, Sarı basın Kartı gibi Nüfus Cüzdanına eş resmi bir kimlik kartı gösterilmesi gerekmektedir.

* Son 6 ay içerisinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf ICAO standartlarına uygun olması gereklidir.

* Banka dekontu yani kimlik harç ücretinin yatırıldığını gösteren belge (değişim ücreti) Başvuru öncesinde anlaşmalı bankalardan birine yatırılmış olmalı. Renkli fotokopi ya da çoğaltılan fotoğraflar kullanılmaz.

* 31 Aralık 2018 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 Ocak 2019 itibariyle kimlik değişim ücreti 22,5 TL olarak açıklanmıştır.

 

Kimlik değişimine gidilmeden önce mutlaka değişim ücretinin Anlaşmalı Bankalara yatırılması gerekmektedir. Nüfus Müdürlüklerinde kesinlikle ödeme alınmamaktadır.

 

 Kimlik Ücretinin Yatırılabileceği Anlaşmalı Bankalardan Bazıları

 

 

* Ak Bank T.A.Ş.

* Burgan Bank

* ING Bank A.Ş.

* PTT Şubeleri

* Odeabank

* T.C.Ziraat Bankası

* Türk Ekonomi Bankası

* Deniz Bank

* Türkiye Garanti Bankası A.Ş.

* Türkiye İş Bankası A.Ş.

* Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.

* Yapı Kredi Bankası A.Ş.

* Ziraat Katılım Bankası A.Ş.

* Türkiye Halk Bankası

 

2017 yılının başında geçilmeye başlanan kimlik değişimi sürecinin 2023 yılında tamamlanması beklenmektedir.

Exit mobile version