Hipertansiyon (yüksek tansiyon) nedir?
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) nedir?

Hipertansiyon nedir?

Daha bilinen adı ile yüksek tansiyondur. Bireylerin normal olarak kabul gören tansiyon değerinin üzerinde bir değere sahip olması durumudur. Hipertansiyon nedir? Yüksek tansiyonun tam olarak sebebi bilinmemekle birlikte bazı hastalıkların ve ilaç tedavilerinin sonrasında ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Bireylerde böbrek hastalıkları, uyku apnesi, doğum kontrol hapları, doktor takviyesi olmadan kullanılan ilaçlar, uyuşturucu gibi bedende hasar bırakabilecek durumlar hipertansiyonu etkiler.

Günlük yaşamlarında aşırı derece tuz tüketen bireylerde de bulunabilir. Aşırı stres, kaygı, panik atak, takıntı da tansiyon seviyesinin birden artmasına sebep olabilir. Sigara kullanmak, alkol tüketmek de hipertansiyona neden olabilir.

Hipertansiyon belirtileri nelerdir?

Birden ortaya çıkabileceği gibi yavaş yavaş da kendini gösterebilir. Bazı bireylerde uzun yıllar belirti göstermeden yaşamalarını sağlar. Hipertansiyon belirtileri nelerdir? Bu durumda tehlike barındırır. Bu nedenle, düzenli tansiyon ölçümü yetişkin bireyler için oldukça önemlidir. Araştırmalar gösteriyor ki 65 yaş üzere kadınlar da, daha sık görülüyor. Bireylerde;

  • Halsizlik, yorgunluk
  • Burun kanamaları
  • Nefes alıp vermede zorlanma
  • Sık idrara çıkma isteği
  • Ayaklarda ve bacaklarda ödem tutması
  • Baş dönmesi
  • Göz kararması
  • Çarpıntı gibi belirtiler ile kendini gösterebilir.

Hipertansiyon türleri nelerdir?

Normal Tansiyon: Ölçüm sonucu 120/80 mm Hg çıkması durumuna normal tansiyon denir. Hipertansiyon türleri nelerdir?

Öncül Hipertansiyon: Ölçüm sonucu yüksek değer 130 mm Hg düşük değer 80 mm Hg altında ise öncül hipertansiyon denir.

 Birinci Evre Hipertansiyon: Ölçüm sonucu yüksek değerin 140 mm Hg düşük değerin 90 mm Hg olması ya da altına düşmesine birinci evre hipertansiyon denir.

İkinci Evre Hipertansiyon: Ölçüm sonuçlarına göre yüksek değer 140 mm Hg düşük değer 90 mm Hg üzerinde olması ikinci evre hipertansiyon olarak adlandırılır.

Hipertansiyon teşhisi nasıl konulur?

Genellikle bireyler, baş dönmesi göz kararması ve çarpıntı gibi belirtiler ile hastaneye başvurulur. Bireylere teşhis konulmadan önce tansiyon değerleri ölçülür. Tansiyon değerinin yüksek seyretmesi sonucunda bireyleri uzman bir doktora yönlendirilir. Hipertansiyon teşhisi nasıl konulur? Doktor, bireyin tıbbı geçmişini dinler, gerekli görürse birtakım tahliller de isteyebilir.

Hipertansiyon teşhisi konulması için bireylerin belli aralıklarla tansiyon ölçümlerinin yapılması gerekebilir. Uzman doktor, bu ölçüm ve kontrollerin sonucunda, belirtiler uyarsa bireylere Hipertansiyon teşhisi konulur.

Hipertansiyon tedavisi nasıl uygulanır?

Bireylerin günlük yaşamlarına eklenmesi ve çıkarılması gerekenler belirlenir. Beslenme uzmanı ile de çalışılabilir. Birey tuzlu beslenme şeklini olabildiğince değiştirmelidir. Günlük hareket miktarını arttırmalı, fazla kilolarından kurtulmalıdır. Hipertansiyon tedavisi nasıl uygulanır? Bireylerin durumlarına göre tansiyonu düzenleyici ilaçlar da verilebilir. Alkol, sigara, uyuşturucu gibi bedene zarar veren maddeler de bırakılmalıdır.

Bireylere stresle mücadele edebilecekleri düzenli beslenme, yeterli uyku, meditasyon, yoga ve temiz havada kısa yürüyüşler önerilir. Tedavisi mümkün ancak uzun süreli bir hastalıktır. Bireyler sağlıklı yaşam tarzına sadık kalmalı, düzenli tansiyon ölçümlerini yaparak durumu kontrol altında tutmalıdırlar.

Hipertansiyon nasıl önlenir?

Yaşamın içinde olan durumlar engellenemez ama bireyler üzerindeki etkileri azaltılabilir. Bireyler stresli bir yaşam sürdürüyorlarsa, takıntılara sahiplerse, panik bozukluk, çarpıntı gibi psikolojik rahatsızlıklar yaşıyorlarsa psikoterapi ile destek alabilirler. Psikiyatrik rahatsızlıklar ile nasıl baş edileceğini öğrenmek, bireylerin sakinleşmesine yardımcı olacaktır.

Örneğin; panik atak yaşayan birey hızlı nefes alıp vermeye başlayınca kalp atışları da hızlanacaktır. Kalbin hızlı ataması tansiyonu da etkileyecektir. Hipertansiyon nasıl önlenir? Bu nedenle bireylerin psikolojik rahatsızlıklarının tedavi edilmesi bu hastalık için oldukça önemlidir. Sağlıklı besleme programları, spor aktiviteleri, tuzlu besinlerden kaçınma bireylerin hipertansiyon yaşama oranlarını oldukça düşürmektedir.

Bu belirtilere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız uzman bir doktora başvurunuz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!