Kredi Notu Neden Düşer? Kredi Notunun Düşme Sebepleri Nelerdir?

Kredi Notu Neden Düşer? Kredi Notunun Düşme Sebepleri Nelerdir?
Kredi Notu Neden Düşer? Kredi Notunun Düşme Sebepleri Nelerdir?

Kredi Notu Neden Düşer? Kredi Notunun Düşme Sebepleri Nelerdir? İnsanlar pek çok ihtiyaçlarını nakit karşılayamadıkları için bankadan kredi almakta veya kredi kartı ile harcama yapmaktadır. Bu yapılan harcamaların ve alınan kredilerin geri ödemesi sırasında sıkıntılar oluşabilmektedir. Kredi taksitlerinin zamanında ödenmemesi, kredi kartının ödemesinin zamanında yapılamaması gibi sorunlar sebebiyle ortaya banka müşterileri açısından olumsuz durumlar çıkmaktadır. İşte bu durumlarda banka müşterilerinin kredi notlarında düşme meydana gelmektedir.

Kredi Notu Düşme Nedenleri

Zaten en önemli sebeplerin başında da bankalara yapılan geç ödemeler geliyor. Bankalara yaptığınız geç ödemeler, kredi notunun direkt olarak ciddi anlamda düşmesine sebep oluyor. Bu olumsuz puanlar kişilerin sonraki dönemlerde bankalarla yapacakları işlemleri olumsuz etkileyecektir. Kredi Notu Neden Düşer? Bu konuda yapılması gereken tek ve en önemli şey borçların vaktinde ödenmesi ve bankalar tarafından kara liste denilen düşük kredi notuna sahip kişiler arsına girmemeye çalışmaktır.

Kredi Notum Neden Düşüyor?

Kredi notunun düşmesi ile ilgili pek çok yanlış bilgi bulunmaktadır. Bunlardan biri de kredi almak üzere başvuruda bulunmanın kredi notunu düşüreceği ile ilgili düşüncelerdir. Kredi almak bir banka için olumsuz bir durum olarak değerlendirilmez. Kredi Notu Neden Düşer? Banka sadece sürekli olarak kendisine kredi almak üzere başvuruda bulunan kişilerle ilgili olumsuz etki edebiliyor.

Arka arkaya başvurular yapmak ve özellikle de bu başvuruların reddedilmesi durumu, bankalar tarafından sıcak karşılanmıyor. Bu sebeple ihtiyacınızı analiz etmeli ve doğru başvurular yapmalısınız. Kredi notunuzun çok üzerinde kalan kredi veya kart limitine başvuru yaparsanız, zaten bu otomatik olarak reddedilir. Bunun yerine banka şubesinde çalışan müşteri danışmanınız ile iletişim kurarak başvuruları bu yöntemler ile yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Kredi Notunun Düşmesine Sebep Olan Durumlar

Kredi notunun düşmesi olumsuz bir durumun yaşanması sonucu gerçekleşir. Düzenli yapılan işlemlerde notun düşme gibi bir ihtimali asla yoktur. Bankada yapılan işlemlerden olan kredi ödemeleri, kredi kartı ödemleri, artı para (KMH) ödemeleri şeklinde yapılan ödemelerde gecikme olması kredi notunun düşmesine sebep olmaktadır.

Bu ödemelerde bir günlük bir gecikme bile olumsuz olarak algılanıp kredi notunun düşmesine sebep olmaktadır. Geç ödeme olarak yansıyan her durum kredi notu üzerinde etkilidir. Ödemelerin zamanında yapılmasına bu sebeple özen gösterilmelidir. Kredi Notunun Düşme Sebepleri Nelerdir?  Bankalar yapılacak ödemelerde şunu bilmek önemlidir. Bankaya yapılacak ödemelerin son günü bankanın mesai bitim saati değil gece 00.00’dır. Bu sebeple ödeme yapma işlemi mesai bitiminden gece yarısına kadar devam etmektedir.

Kısa belirtmeliyiz ki, bir ödemenin 1 saatlik bile gecikmiş olması, bankanın otomatik sistemlerine takılır. Direkt olarak KKB’ye bildirilir ve maalesef kredi notunun hızla düşmesine sebep olur.

Kredi Notu Neden Düşer?

Kredi notunun düşmesine sebep olan bir diğer durum ise ödemesi yapılmakta olan kredi ve kredi kartının borç durumudur. Bu ikisinin bir arada bulunması banka açısından risk olarak algılanmaktadır. Kredi kartı borcu ve kredi borcu toplamı üst limit olan 50 bin TL’ye yaklaştıkça banka açısından risk artmakta ve durum da olumsuz not olarak müşterinin banka siciline yansımaktadır. Borçların ödenmesi ve azalması üst limitten uzaklaşma olarak algılanacaktır ve bu durum kredi notunun yükselmesine yardım edecektir.

Kredi notunu etkileyen bir durum da yeni alına kredilerde ilk dönemlerde oluşan düzensiz ödeme sorunlarıdır. Kredinin geri ödemesi düzenli şekilde yapılmaya başlandığında kredi notu da yükselecektir. Yeni alına kredi kartında da durum aynıdır. Kredi kartı limitinin çok yüksek olması ilk etapta banka açısından riskli bir durum olarak algılanır. Kredi kartının ödemelerinin düzenli yapılması durumunda risk ortadan kalkar.

Çok Fazla Kredi Başvurusu Yaparsam, Kredi Notum Etkilenir Mi?

Kredi notu konusunda etkili olan durumlardan biri de çok fazla sayıda kredi başvurusunda bulunmaktır. Daha az sayıda kredi başvurusunda bulunan kişinin notu ile sürekli kredi başvurusunda bulunan kişinin notu bankalar açısından aynı değildir. Kredi Notunun Düşme Sebepleri Nelerdir?  Bunların yanında banka işlemleri, bankadaki para hareketleri, otomatik ödeme talimatı gibi durumlar da kredi notu konusunda etkili olan durumlar olarak bilinmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!