İlk Yardım Nedir?

İlk Yardım Nedir?

İlk Yardım Nedir? Günlük yaşantı sırasında insanların başına belirli kazalar gelebilir. Bu gibi durumlarda birey soğuk kanlılığını korumalı ve ilk yardım yapabilmelidir. Bu yüzden ilk yardım öğrenmek çevremize büyük katkı sağlar. Herhangi bir kaza ya da insan yaşamını tehlikeye düşüren bir durumda, olay yerine sağlık görevlileri gelene kadar hastayı yaşama bağlayacak birtakım bilgiler edinilmelidir. Hastanın varsa kan kaybını durdurmak adına bir kumaş parçasıyla yarasını tutmak durumun kötüye gitmesini önleyecektir. Çevrede tıbbi malzemeler olmadığı durumda bazı malzemeleri hastanın yararına kullanabilmelidir. İlk yardım öğrenmek bu gibi durumlarda hayat kurtarıcıdır.

İLK YARDIMIN ÖNCELİKLİ AMACI NEDİR?

Hastanın yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için uygun yardımı sağlamak.
Yaralının durumunun stabil kalmasını sağlamak.
İyileştirmeyi güçlendirmek adına doğru yardımda bulunmak

İLK YARDIM TEMEL UYGULAMALARI

Yaralanma ya da kaza sonucu hastanın etrafına birçok insan toplanmasından dolayı hasta panik durumuna düşeceğinden ya da oksijen alması açısından güvenli bir ortam oluşturmak gerekir.
Kazaya neden olan araçların fonksiyonu durdurulmalıdır. İlk Yardım Nedir? Çevrede sağlığa zarar verecek ve hastanın oksijen almasına engel olacak maddelere izin verilmemelidir. (Sigara)
Varsa sağlığa zarar verecek kaçak gaz gibi maddeler kaynağı durdurulmalıdır.
Hasta olabilecek kırık çıkılardan ötürü kesinlikle hareket ettirilmemelidir.
Yaralıdan bulaşabilecek hastalıklara karşı eldiven kullanılmalıdır.
Bu olaylar sırasında en hızlı şekilde 112 aranmalıdır.

İLK YARDIM AŞAMALARI

Hastanın durumu analiz edilmelidir. Hastanın bilince yerinde olmayabilir ya da baygın olabilir. Öncelikle hasta ayıkta olsa bayıkta olsa onla iletişime geçmek gerekir. Baygın halde olsa da konuşulanları idrak edebilir durumdaysa panik yapması önlenir. Nabız kontrol edilir. Solunum kontrol edilir. Etraftaki kişilerden de yardım alınır. Durumun gidişatını kötüleştirmemek için doğru ilk yardım yapılmalıdır. İlk Yardım Nedir? Kırık olma durumunda olduğu yerde müdahale edilmelidir. Yaralının solunumu durduysa ilk olarak dilini kontrol etmek gerekir. Bilinç yerinde değilse dili kontrol edilir, dil solunumu engelliyorsa parmak yardımıyla geri çekilmelidir. Burnunu tutup ağız yoluyla hava üflenerek hastanın ciğerleri havayla doldurulmalıdır. Bu şekil yardım ile ölüm riski azaltılabilir. İlk yardım hayat kurtarır.

Exit mobile version